Slide

Stiri: Economie

Un job mai bun, principalul motiv pentru care tinerii din Marea Britanie urmează o facultate

10.09.2014

O mare parte din studenţii din Marea Britanie (8 din 10) își doresc o diplomă de licență pentru a obține un loc de muncă mai bun în viitor, iar pentru ei a învăța reprezintă principala prioritate pentru acest an, potrivit studiului Universitary Lifestyle Survey, realizat de Sodexo.

În plus, studenții care urmează o facultate în Marea Britanie sunt de părere că vor avea datorii financiare la momentul absolvirii, aproape o treime din totalul acestora apreciind că sumele împrumutate pentru a-și finanța studiile universitare sunt prea mari.

Legat de valoare datoriilor, aproape 17% din studenţi se așteaptă să acumuleze datorii pentru studii mai mari de 50.000 de euro, în timp ce în 2012, doar 2% dintre studenți estimau că se vor afla în această situație, iar 58% dintre aceştia spun că vor acumula datorii de peste 25.000 de euro.

În ciuda sumelor pe care estimează că le vor avea de returnat la finalul studiilor universitare, numărul studenților care se arată îngrijorați de nivelul ridicat al datoriilor a scăzut în ultimii 10 ani cu 10%, până la 4%, anul acesta.

Presiune pe studenţi

„Într-un climat economic nesigur, impactul financiar al absolvirii unei instituții de învățământ superior a pus presiune pe viitorii studenți, făcând din decizia de a urma sau nu o facultate una dificilă pe fondul creșterii taxelor de studii, potrivit cercetării realizate anul acesta de Sodexo,” a afirmat Jean Istasse, CEO Sodexo România.

În anul universitar 2013- 2014, în jur de 6.000 de români studiau în cadrul universitățior din Marea Britanie.

În acest condiţii se înregistrează şi o creștere a nivelului de nemulțumire față de calitatea programelor și a cursurilor universitare. Astfel, peste un sfert dintre studenți (28%) afirmă că nivelul datoriilor reprezintă o investiție prea mare în carieră, în timp ce gradul de îndatorare din prezent este responsabil și pentru reconsiderarea opțiunilor inițiale în ceea ce privește programele universitare în rândul a 23% dintre studenți.

„Rezultatele sondajului din acest an pot fi analizate și din perspectiva unei bombe cu ceas. Procentul studenților în anii doi și trei care consideră că studiile academice reprezintă un pas obligatoriu în parcursul educațional s-a diminuat de la 42% în 2012 la 35% în 2014. Este important ca universitățile să depună eforturi mai mari pentru a le demonstra studenților cât de valoros este învățământul superior”, a spus Jane Longmore, vice-cancelar în cadrul Universității Southampton Solent, coautor și autoritate de control al studiului „Sodexo Universitary Lifestyle Survey.”

Obiectivul final – obţinerea unui job mai bun

Investiția mai mare de-a lungul anilor universitari reprezintă unul dintre factorii care îi determină pe studenți să acorde o importanță sporită obiectivului final. Prin urmare, îmbunătățirea șanselor de a obține un loc de muncă mai bun este motivul pentru care 76% dintre studenți urmează cursuri universitare, în timp ce 62% speră ca astfel să își asigure venituri mai mari.

Dorința de a obține note bune este foarte întâlnită: aproape 9 din 10 studenți (84%) afirmă că sunt preocupați să obțină notele pe care și le doresc, în creștere de la 72% în 2012 și de la 61% în 2004, când sondajul a fost realizat pentru prima dată.

Câţi bani alocă studenţii pentru distracţie

Studiul mai arată că 76% dintre studenți spun că alocă săptămânal 25 de euro sau mai puțin distrându-se, în creștere de la 61% în 2012. Pentru a păstra cheltuielile în această limită, 50% dintre studenți aleg să rămână în casă atunci când se întâlnesc cu prietenii, iar o treime (33%) nu consumă alcool când socializează.

În acest context, a învăța reprezintă principala prioritate pentru majoritatea studenților înscriși în cadrul universităților din Marea Britanie.

“Interesul crescut acordat studiului se reflectă și în diminuarea numărului de ore lucrate în regim part-time de studenți: doar 36% spun că lucrează săptămânal între 11 și 20 de ore, comparativ cu 55% în 2004, în timp ce 53% lucrează mai puțin de 10 ore într-o săptămână, în creștere de la 36% în 2012”, se arată în studiul Sodexo.