Slide

Stiri: Sanatate

Un nou centru de radioterapie, deschis în Timişoara

22.04.2015

Bolnavii de cancer din Timișoara și din zona de vest a țării beneficiază de unul dintre cele mai performante compartimente de radioterapie din țară. Acesta funcționează din acest an în cadrul Centrului de Oncologie OncoHelp și este un proiect al Asociației OncoHelp, în parteneriat cu Asociația Dăruiește Viață.

Doar pentru achiziția aparatului de radioterapie investiția făcută a fost de 1.600.000 de euro. Din aceștia, 400.000 de euro au fost alocați de Asociația Dăruiește Viață, bani strânși de la companii în cadrul campaniei „Dar din dar se face viață” din decembrie 2012. În cadrul secției de radioterapie vor putea fi îngrijiți în jur de 1.000 de pacienți anual. Aceștia sunt tratați pe baza trimiterii de la medicul de familie și a dovezii că sunt asigurați în sistemul public de sănătate. În aceste condiții, tratamentul este complet gratuit.

Pacienții sunt tratați în ambulator, pentru că ședințele durează în jur de 10 -15 minute, timp de aproximantiv 4-5 săptămâni.

Peste 50% din pacienții care au cancer au nevoie și de radioterapie.

„Este extraordinar că acum putem să le oferim radioterapie în cadrul clinicii pentru că astfel tratamentul lor va fi unul complet și îi putem urmări mult mai bine. Investiția totală s-a ridicat la aproape 3 milioane de euro, pentru că, pe lângă achiziția aparatului, au mai fost necesare construirea unui buncăr și a saloanelor unde pot fi internați pacienții care nu pot face tratamentul în ambulator”, a declarat conf. dr. Șerban Negru, medic primar oncolog și președintele Asociației OncoHelp.

Radioterapia nu mai este demult un lux, ci o necesitate care în foarte multe cazuri salvează vieți.

„Motivul care ne-a determinat să facem această investiție este că pentru prima dată, în Timișoara, în cel mult un an, se va putea face Radioterapie și pentru copii. Proiectul a venit ca o continuare firească a investiției de 1.100.000 de euro de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu, unde am creat Centrul de excelentă în tratarea cancerului”, a declarat Carmen Uscatu, președintele Asociației Daruiește Viață.