Stiri: Agricultura

Un nou record pe piața vinului din România

12.10.2017

Începând cu luna septembrie a acestui an, Domeniile Panciu, producător de vinuri din județul Vrancea, a atins un nou record național la capitolul vinuri spumante. Datorită condițiilor oferite de terroir (solul din acea zonă), a fost posibilă producerea spumantelor în 6 stiluri diferite pe o singură podgorie.

“Cartea de vizită a brandului Domeniile Panciu o reprezintă vinurile spumante de calitate. Pentru a le produce e nevoie de terroir-ul și climatul potrivite, care pot asigura strugurilor un echilibru între zaharuri, aciditate și arome potrivit, de cunoștințe legate de metodele de producție, de echipamente specifice și de o echipă de oameni implicați și doritori să facă treabă bună”, spune Daniel Guzu, proprietar Domeniile Panciu.

Medalii obținute la concursurile de profil

Toate spumantele produse de Domeniile Panciu au obținut medalii la concursurile de profil, ceea ce demonstrează calitatea lor. În acest moment, ele au adunat 4 medalii de aur, 3 de argint și două de bronz la concursuri precum Decanter WWA, IWCB sau WPR. La prima ediție a Festivalului Wine Culture de la Iași, care a avut loc la finalul lunii septembrie, singurele spumante premiate au fost cele de la Domeniile Panciu, iar Sauvignon Blanc Domeniile Panciu 2016 a luat Marea Medalie de Aur.

“Încă de acum 5 ani, am început producția de vinuri spumante după mai multe metode. Astfel, am reușit să includem în portofoliul nostru 6 metode: Blanc de Blancs, Blanc de Noirs, Cuvee, Rose Clasic Brut, Charmat și Asti. Ne bucurăm că toate sunt apreciate atât de către consumatori, cât și de jurații de la diverse concursuri de profil”, mai spune Daniel Guzu.

Consumul de spumante, în creștere

Consumul de vinuri spumante înregistrează un consum ridicat, cu o rată anuală medie de creștere de 2% până în 2020. Vinurile spumante, care în 2016 erau responsabile pentru 8% din piața totală, vor înregistra un avans care le va permite să ajungă la 16%.

Piața românească de vinuri nu face excepție de la acest trend. Cererea pentru acest tip de vin crește de la an la an. Tot mai multe crame încep să producă un vin spumant. Dacă în urma cu 4 ani existau aproximativ 5 producători, în acest moment există 15 companii care îl au în portofoliu, urmând să crească până la final de an.