Stiri: Agricultura

Un nou târg de produse tradiționale are loc în perioada 19 – 20 iulie, în curtea MADR

14.07.2014

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) găzduiește, în perioada 19 – 20 iulie 2014, în curtea instituției, un nou târg al producătorilor de produse tradiționale și ecologice, eveniment care își propune să prezinte obiceiuri și să promoveze produsele de calitate, reprezentative pentru toate zonele României, dar în mod special pentru zona Moldovei. Astfel, târgul va avea denumirea “Moldova lui Ștefan în București, obiceiuri și tradiții strămoșești!” și se va bucura de prezența producători din Galați, Vrancea, Bacău, Iași, Suceava, Botoșani, Neamț și Vaslui.

Pe lângă aceștia, la eveniment vor mai fi prezenți și producători din județele Argeș, Brașov, Bihor, Buzău, Sibiu, Dolj, Ilfov, Prahova, Dâmbovița.

”Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale acordă o atenţie deosebită prezentării și promovării tradițiilor locale. Prin urmare, astfel de evenimente se vor organiza în curtea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în fiecare a treia sâmbătă și duminică din lună”, au anunțat reprezentanții MADR.

În cadrul târgului se vor găsi produse precum legume și fructe de sezon, Magiun de Prune Topoloveni, precum și toată gama ”Topoloveana” – dulceață de afine, caise, căpșuni, cătină, cireșe negre, coacăze, vișine, precum și zacusca de ciuperci și vinete; produse din carne și lapte din regiunea Covurluiului. De asemenea, producătorii români vor comercializa păstrăv afumat în cobză de brad Doftana, produse din carne din zona Pleșcoi, pâine tradițională bătută pe vatră din Ardeal; brânzeturi de la Bran, miere,; brânzeturi și produse lactate din zona Vlăsinești, județul Botoșani.

De asemenea, se vor regăsi produse lactate proaspete și din carne din comuna Șipote, județul Iași, – cârnați tradiționali de Șipote, lapte bătut, cașcaval Șipote, brânză de vaci – dar și din alte zone ale Iașiului: salam de casă de Dancu, pastramă de vită de Dancu, cotlet de porc afumat, pastrama de porc afumată de Dancu, etc.

Din județul Bacău vor fi aduse următoarele produse: sirop din mugur de brad, borș de putină, dulceața de zmeură, dulceață de afine, dulceața de mure, dulceața de căpșuni, zacuscă. Faimoasele plăcinte moldovenești ”poale-n brâu”, din Botoșani vor întregi, de asemenea, tabloul unui colț din îndrăgita Moldovă, chiar  în centrul capitalei.

În plus, obiecte tradiționale din lemn, prelucrate manual vor fi realizate de pricepuți meșteri populari și vor fi prezentate la această ediție a târgului.