Un nou tip de atac cibernetic ameninţă companiile şi utilizatorii individuali

21.08.2017

Exploit-urile “in-the-wild” au reprezentat noutatea în materie de amenințări cibernetice, în cel de-al doilea trimestru al anului 2017. În doar 3 luni, soluțiile Kaspersky Lab au blocat mai mult de cinci milioane de atacuri cu exploit-uri din arhive ajunse pe Internet. Creșterea a atins punctul culminant la sfârșitul trimestrului, demonstrând amploarea amenințării. Acestea sunt cele mai importante descoperiri ale raportului malware realizat de Kaspersky Lab pentru cel de-al doilea trimestru al anului 2017.

Un exploit este un tip de malware care folosește erori (“bug-uri”) de software pentru a infecta dispozitivele cu alte coduri malware precum troieni, ransomware sau malware pentru spionaj cibernetic. Atacurile realizate cu ajutorul exploit-urilor sunt printre cele mai eficiente, pentru că, în general, nu au nevoie de interacțiune cu utilizatorul, iar infractorii cibernetici pot instala codul infectat fără ca acesta să bănuiască ceva.

Aceste instrumente sunt, așadar, foarte folosite atât de infractorii cibernetici care vor să fure bani de la utilizatori individuali și companii, cât și de autorii atacurilor cu țintă precisă, în căutare de informații confidențiale.

Cea mai mare lovitură

În cel de-al doilea trimestru al anului 2017 s-a înregistrat un val masiv de vulnerabilități “in-the-wild”, cauzate de exploit-uri care au ajuns pe Internet. Acestea au determinat o schimbare semnificativă în peisajul amenințărilor cibernetice. Cea mai mare lovitură a fost publicarea de către grupul Shadow Brokers a arhivei ”Lost in Translation”, care conținea un număr mare de exploit-uri pentru diferite versiuni de Windows.

În ciuda faptului că majoritatea acestor vulnerabilități nu erau de tip ”zero-day” și au fost rezolvate de update-ul de securitate făcut de Microsoft cu o lună înainte ca scurgerea de date să aibă loc, publicarea lor a condus la consecințe serioase. Media atacurilor zilnice este în continuă creștere: în ultimele 30 de zile din acest trimestru, au fost detectate 82% din totalul atacurilor.

Atacurile ExPetr și WannaCry

Pierderile cauzate de programe malware care au folosit exploit-uri din arhivă, precum și numărul utilizatorilor afectați, au fost însemnate, atacurile ExPetr și WannaCry fiind cele mai importante exemple.

Un alt exemplu este vulnerabilitatea Microsoft Office CVE-2017-0199, descoperită la începutul lunii aprilie. În ciuda faptului că a fost rezolvată în aceeași lună, numărul utilizatorilor atacați a ajuns la 1,5 milioane. În total, 71% dintre atacuri au folosit vulnerabilitatea CVE-2017-0199.

”Amenințările din cel de-al doilea trimestru al anului 2017 ne demonstrează, din nou, că neatenția este unul dintre cele mai mari pericole cibernetice. Chiar dacă furnizorii rezolvă vulnerabilitățile în mod constant, mulți utilizatori nu țin cont de acest lucru, ceea ce conduce la atacuri la scară mare odată ce vulnerabilitățile ajung la comunitatea de infractori cibernetici”, spune Alexander Liskin, security expert la Kaspersky Lab.

 

 

Citiți și despre: