Un nou val de creștere pe piața de outsourcing va fi generat de externalizarea serviciilor de către companiile medii, în condiţiile în care din ce în ce mai multe firme mijlocii atât din România, cât şi din regiune, decid să îşi externalizeze o serie de servicii pentru a-şi acoperi deficitul de resurse specializate şi pentru a-şi reduce costurile, potrivit unei analize realizate de compania americană CGS.
„În perioada în care fenomenul de outsourcing lua amploare la nivel global, respectiv în anii 1980-1990, acesta reprezenta în primul rând un model prin care companiile mari urmăreau să îşi scadă costurile. Acum însă externalizarea este un mod de a face lucrurile mai eficient, la un nivel calitativ ce maximizează satisfacţia clienţilor şi oferind acces la forţă de muncă specializată şi flexibilă. În plus, în prezent este rândul firmelor mijlocii să urmeze un proces de externalizare similar celui prin care au trecut majoritatea companiilor multinaţionale, desigur cu anumite diferenţe faţă de cele din urmă, diferenţe cauzate în primul rând de experienţa diferită în ceea ce priveşte tranziţia proceselor de business”, a declarat Vladimir Sterescu, Country Manager CGS în România.
Externalizarea unor linii specifice de business din cadrul organizaţiei reprezintă o activitate comună multor companii din industrii diferite- telecomunicaţii, IT, utilităţi, financiar-bancar, asigurări, farmaceutic, iar beneficiile principale ale firmelor care îşi externalizează anumite activităţi sunt reducerile de costuri şi – de la caz la caz – centralizarea, standardizarea sau eficientizarea proceselor de business.
Trecerea anumitor servicii către un furnizor extern nu implică pierderea transparenţei privind business-ul, ci poate oferi acces la aceleaşi informaţii şi va ajuta relaţiile cu clienţii.
Vladimir Sterescu a mai precizat că la ora actuală externalizarea reprezintă un trend de business, iar în următorii 2-3 ani firmele mijlocii vor fi cele care vor genera o mare parte din proiectele noi pe această piaţă.