Stiri: Energie

Un zăcământ important de gaze naturale, găsit în Marea Neagră

15.10.2015

Un important zăcământ de gaze a fost găsit pe platforma continentală a României de către Lukoil, PanAtlantic și Romgaz, care urmează să fie confirmate de forajul de evaluare şi ar putea depăși 30 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Astfel, conform unui comunicat de presă al Romgaz, lucrările la sonda de explorare LIRA 1X, finalizate luna aceasta, au dus la descoperirea unui important zăcământ de gaze, situat în sectorul românesc al Mării Negre, din cadrul Perimetrului EX30 Trident.

Conform rezultatelor preliminare ale analizei datelor obținute în timpul forajului, rezervorul de gaze are o grosime de 46 metri.

„În conformitate cu datele seismice, suprafața zăcământului poate atinge 39 kmp iar rezervele, care urmează a fi confirmate de forajul de evaluare, pot depăși 30 miliarde metri cubi de gaze naturale. Succesul sondei LIRA — 1X a dus la o diminuare a riscurilor în ceea ce privește lucrările viitoare de investigații geologice pentru o serie de prospecte care reprezintă un potențial semnificativ în ceea ce privește conținutul de resurse, localizate atât în apropierea structurii LIRA, cât și în alte zone ale perimetrului. Programul lucrărilor viitoare, planificate pentru 2016, include o reprocesare a datelor seismice și forajul pe zăcământul LIRA a unei sonde de explorare/evaluare, în vederea confirmării volumului descoperirii și a confirmării potențialului de hidrocarburi”, conform sursei citate.

Sonda LIRA — 1X este situată la 170 km de țărm, adâncimea apei fiind de circa 700 metri. Sonda a fost forată până la adâncimea de 2.700 metri, cu ajutorul platformei semisubmersibile de foraj marin „Development Driller II”, aparținând companiei TransOcean Ltd.

La finalizarea lucrărilor de foraj, sonda a fost trecută în conservare, în vederea efectuării lucrărilor ulterioare de evaluare a zăcământului LIRA.

„Pentru Romgaz parteneriatul în explorarea platformelor din Marea Neagră reprezintă o direcție nouă de dezvoltare a afacerii precum și a portofoliului de zăcăminte. Suntem o companie cu experiență de peste 100 de ani în lucrări on-shore, dar suntem deschiși pentru noile provocări ale lucrărilor off-shore și ne bucurăm să avem parteneri cu experiență în domeniu”, a declarat Virgil Marius Metea, director general SNGN Romgaz SA Mediaș.