Stiri: Finante

Directiva privind nivelul minim de impozitare.

Unele taxe aplicate fondurilor de pensii şi companiilor de asigurări, reduse de la 1 ianuarie

11.12.2015

De la 1 ianuarie 2016, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va reduce cu 50% unele taxe și cote aplicate fondurilor de pensii, iar pentru unele societăți de asigurare reducerea va fi de 20%, impactul financiar asupra bugetului instituției fiind de aproximativ 9 milioane de lei.

Astfel, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis modificarea Regulamentului 16/2014 privind veniturile Autorității, în sensul reducerii unor taxe, tarife și cote aplicate societăților care activează pe piața asigurărilor și a pensiilor private. Decizia face parte din strategia ASF de sprijinire și de dezvoltare a piețelor reglementate și supravegheate prin diminuarea efortului financiar al entităților din aceste sectoare.

Regulamentul modificat, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016, prevede printre altele reducerea cu 50% a unor taxe și cote pentru fondurile de pensii și scăderea cu 20% a unor cote și tarife pentru societățile de asigurări.

Prin urmare, Consiliul ASF a aprobat modificarea regulamentului privind veniturile ASF, respectiv diminuarea de la 0,02% la 0,01% a cotei din valoarea activului net al fondurilor de pensii facultative (pilon III) și diminuarea de la 0,5% la 0,25% a taxei lunare din valoarea contribuțiilor brute încasate de fondurile de pensii facultative (pilon III).

De asemenea, a fost aprobată o diminuare de la 10% la 5% a taxei de funcționare aplicabilă depozitarilor fondurilor de pensii administrate privat, precum și diminuarea de la 1% la 0,8% a cotei asupra primelor brute încasate pentru RCA aferente contribuției la dezvoltarea și întreținerea bazei de date CEDAM și pentru exercitarea supravegherii și controlului activității de asigurări de răspundere civilă auto datorate de societățile de asigurare.