UNICEF: Guvernele ar trebui să facă investiții pentru a schimba viitorul copiilor vulnerabili

29.06.2016

Pentru viitorul celor 96 de milioane de copii din Europa Centrală și de Est și din Asia Centrală este absolut esențial ca fiecare copil în parte să beneficieze de o șansă corectă în viață, arată studiul global UNICEF, „Starea copiilor lumii 2016″.

Acest raport evidențiază progresele remarcabile înregistrate până acum la nivel global în beneficiul copiilor.

Studiu relevă însă și faptul că, 69 de milioane de copii își vor pierde viața din cauze care pot fi prevenite, 167 de milioane de copii vor trăi în sărăcie, iar 750 de milioane de femei vor fi căsătorite de la vârste fragede până în 2030 în cazul în care lumea nu va acorda o șansă reală copiilor celor mai defavorizați.

În majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, șansele copiilor să ajungă în sărăcie sunt mai mari decât în cazul adulților, Europa de Est confruntându-se cu cele mai mari riscuri în acest sens.

De exemplu, în Bulgaria și în România, rata de sărăcie în rândul copiilor este aproape de două ori mai mare decât în rândul adulților. Copiii din mediul rural sunt expuși riscului de sărăcie în mai mare măsură decât cei din mediul urban. În România, 50 la sută dintre copiii din mediul rural trăiesc în gospodării la risc de sărăcie, comparativ cu 15 la sută dintre copiii din mediul urban.

Copiii din comunități marginalizate, mai ales populația de etnie romă de pe întreg teritoriul Europei, se confruntă cu inechități serioase la capitolul sănătate. Unu din cinci copii romi din Bosnia și Herțegovina, respectiv unu din patru în Serbia, suferă de întârzieri de dezvoltare moderată sau acută.

UNICEF arată că, în România, 45% dintre copiii de etnie romă nu beneficiază de vaccinare gratuită acordată de Ministerul Sănătății prin Programul Național de Imunizare fie din cauza refuzului vaccinării fie din cauza lipsei de informare/ educație a mamei sau din cauza deficiențelor în ceea ce privește serviciile de sănătate primare.

„În ultimii 25 de ani România a obținut progrese semnificative în ceea ce privește promovarea și respectarea drepturilor copiiilor. Așa cum arată raportul Starea Copiilor lumii, în continuare este nevoie de angajament politic, de resurse şi de voinţa colectivă. Toate studiile arată că cei mai vulnerabili copii din România sunt din zone rurale, familii roma, din comunități sărace și copiii cu dizabilități. Pentru a îmbunătăți în mod concret viața lor, lucrăm cu autoritățile române și cu societatea civilă pentru a ne asigura că fiecare copil are acces la servicii de bază de calitate în sănătate, educație și protecția copilului. Facem apel la creșterea investiției în copii, care este o investiție în viitorul României”, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România.

În regiune, 12 milioane de adolescenți se află în afara sistemului de educație, cei din familiile cele mai sărace și cei care aparțin minorităților etnice și lingvistice înscriindu-se în categoria cu cel mai mare risc de părăsire timpurie a școlii. În România, unu din cinci copii cu vârsta între 15 și 18 ani care nu merg la școală este de etnie romă.

UNICEF mai arată că un an în plus de şcoală creşte veniturile cu 8-9%, reduce riscul de a deveni şomer cu 8% şi cel de apariţie a unor probleme grave de sănătate cu 8,2%.

 

 

Citiți și despre: