Stiri: Economie

UNICEF şi Norway Grants vor aloca 5,3 milioane euro în Bacău, pentru servicii sociale

13.10.2014

UNICEF şi Consiliul Judeţean Bacău au lansat vineri proiectul „Incluziune socială prin furnizarea de servicii sociale integrate la nivel comunitar”. Astfel, în cadrul proiectului, peste 54.000 de copii vulnerabili şi familiile lor, provenind din aproximativ 50 de comunităţi, vor beneficia de noi servicii sociale.

Având un buget de 5,3 milioane de euro, iniţiativa este finanţată de Norway Grants (3,3 milioane de euro) şi UNICEF (2 milioane de euro).

“Este un proiect prin care încercăm, toți cei care putem să punem umărul, să realizăm ceea ce de fapt scrie și în Constituția României, că suntem un stat social, o țară în care nimeni nu e mai presus ca altcineva și în care toți cetățenii, în special copiii, au aceleași drepturi. Sunt de părere că România și Europa trebuie să fie o societate incluzivă, o societate în care să putem toți avea aceleași drepturi”, a declarat primul ministru Victor Ponta, prezent la lansarea proiectului.

UNICEF şi partenerii săi vor testa acest model, pornind de la bunele practici de la nivel internaţional, naţional şi local, proiect  care va reuni servicii de educaţie, protecţie socială şi sănătate sub coordonarea autorităţilor locale, beneficiind de sprijin tehnic şi metodologic din partea autorităţilor judeţene.

„Știm că o societate nu poate fi puternică și prosperă, indiferent de creșterea sau performanțele economice, până când nu reduce inegalitățile și nu scade sărăcia. Iar pentru Guvernul Ponta lupta cu sărăcia și cu excluziunea socială este un obiectiv fundamental. Scopul final este de a crea o Românie inclusivă și solidară, în care fiecare cetățean să fie integrat, să se simtă sprijinit și în siguranță. Salut proiectul lansat de UNICEF România și CJ Bacău, care înseamnă acordarea de servicii comunitare integrate la nivelul județului Bacău pentru îmbunătățirea vieții a peste 54.000 de copii și familiilor acestora. Sărăcia în rândul copiilor este o realitate dură și avem voința, dar mai ales obligația, să ne luptam cu această realitate”, a afirmat Rovana Plumb, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

Serviciile vor fi acordate de profesioniştii de la nivel local: asistenți sociali, asistenţi medicali comunitari, mediatori şcolari şi sanitari. În plus, se va pune accent pe educaţia preşcolară şi şcolară incluzivă şi de calitate. Vor fi implicaţi toţi partenerii de la nivelul comunităţii (autorităţi locale, ONG-uri, biserica etc.). De asemenea, se va acorda o atenţie specială identificării timpurii şi prevenirii situaţiilor de risc în rândul copiilor la nivelul familiei.

„Pe termen scurt, acest model de servicii bazate pe comunitate va îmbunătăţi semnificativ starea de sănătate şi accesul la servicii de educaţie şi de protecţie în cazul copiilor vulnerabili şi al familiilor acestora. Pe termen mediu şi lung, investiţia în aceste servicii integrate cu o puternică componentă de prevenție va fi una profitabilă prin scăderea costului serviciilor specializate, modelul putând fi replicat la nivel naţional cu finanţare de la bugetul public şi din fonduri europene”, a declarat Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România.

Proiectul pilot, cu o durată de implementare de 3 ani, va fi supus unei evaluări independente şi va fi documentat în scopul furnizării de noi evidenţe reformelor ce vizează serviciile din domeniul sănătăţii, educaţiei şi protecţiei copilului.

Conceptul de servicii integrate bazate pe comunitate a fost dezvoltat în urma unei iniţiative comune a Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ministerului Educaţiei Naţionale şi Ministerului Sănătăţii, cu asistenţă tehnică din partea UNICEF. Se aşteaptă ca rezultatele intervenţiei să influenţeze programele naţionale, strategia privind incluziunea socială şi legislaţia, cu finanţare din fonduri publice şi europene.

„Abordarea acestui proiect de servicii sociale integrate la nivelul comunității, care se concentrează pe prevenție, este lăudabilă. Sunt bucuroasă că Norvegia, prin intermediul Norway Grants, poate sprijini acest proiect pilot foarte important, care, mai târziu, poate fi extins la nivel național, îmbunățățind incluziunea socială a grupurilor vulnerabile în România”, a afirmat Tove Bruvik Westberg, Ambasadorul Norvegiei în România.