Stiri: Finante

UniCredit Țiriac Bank a înregistrat o ușoară creștere a volumelor de factoring, în 2013

09.04.2014

UniCredit Țiriac Bank a înregistrat anul trecut o ușoară creștere a volumelor de factoring, în ciuda scăderii de ansamblu a pieței de profil. Astfel, volumul operațiunilor de factoring derulate a atins 812 milioane euro, în creștere cu aproximativ 2% față de anul precedent. Avansul vine în contextul în care piața locală de specific a înregistrat o scădere de 6%, ajungând la un nivel de 2,72 miliarde euro.

Performanţa superioare în comparație cu piața a fost determinată de creșterea cotei de piață a UniCredit Țiriac Bank pe acest segment la 30%.

“Considerăm performanța noastră cu atât mai importantă cu cât, dat fiind contextul economic, respectiv creșterea cu 10% a numărului de firme care au intrat în insolvență, tentativele de fraudă, care au cunoscut și ele o creștere, dar și modificările de ordin legislativ, politica de risc a UniCredit Țiriac Bank a continuat să fie una prudentă și de disipare a riscului. Ne-am concentrat pe securizarea documentară a tranzacțiilor, pe menținerea acelor furnizori cu o bună disciplină în gestionarea afacerilor și cu un portofoliu variat de clienți, astfel încât, deși portofoliul de clienți s-a redus la aproximativ 300, volumul creanțelor și cel al relațiilor comerciale gestionate (peste 1000) s-au mentinut la același nivel, cu o ușoară tendință de creștere”, a declarat Alecsandra Valasuteanu, Head of Factoring UniCredit Țiriac Bank.

În ceea ce priveşte strategia şi estimările companiei pentru acest an, Alecsandra Valasuteanu a explicat că factoringul rămâne un produs prioritar pentru UniCredit Țiriac Bank, atât din punct de vedere al gestionării riscurilor aferente finanțărilor pe care banca le va acorda companiilor, cât și al serviciilor conexe (de colectare, de asigurare la riscul de neplată și de administrare a creanțelor.

”Ceea ce ne îngrijorează este domeniul legislativ. Legea 72/2013, care are ca scop combaterea întârzierilor la plată atât din partea profesioniștilor, cât mai ales a instituțiilor publice, stabilind termene maximale de plată, nu a avut un impact semnificativ, întârzierile se mențin, penalitățile nu se colectează. Un impact negativ puternic riscă să aibă propunerea de Ordonanță a Guvernului pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 84/2003 pentru înființarea Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România – S.A. (C.N.A.D.N.R.), propunere ce a fost trimisă de către Guvern Comisiilor Senatului și Parlamentului spre analiză, Senatul deja adoptând-o. Prin cele două elemente principale introduse, respectiv obligativitatea antreprenorului general de a ipoteca în favoarea subcontractorilor creanțele sale față de C.N.A.D.N.R. și obligativitatea sa de a-și plăti subcontractorii pe măsura încasării de la C.N.A.D.N.R., noua lege riscă să limiteze semnificativ posibilitățile de finanțare pe bază de creanțe atât ale antreprenorilor, cât și ale subcontractorilor”, a mai spus reprezentantul UniCredit Țiriac Bank.

Astfel, în condiţiile în care zona de construcții reprezintă cel mai important segment susținut de industria de factoring (35% la nivelul pieței), UniCredit Țiriac Bank se aşteaptă la o scădere a pieței de factoring și în 2014.