Unison Engine Components Bucharest – componente de top pentru aeronave

01.12.2014

Compania investește, în prezent, în fabricarea pieselor pentru noile generații de motoare GEnx și LEAP. Ideea unei uzine, special dedicată camerelor de combustie pentru turboreactoarele gigantului american General Electric, a pornit în anul 2002. La acea vreme, compania avea un capital mixt, româno – american, iar proiectul a prins viață sub denumirea TMCP. General Electric a investit la acea vreme, în siguranța lansării unui centru competitiv de excelență în afara Statelor Unite ale Americii.

Cinci ani mai târziu, societatea s-a dezvoltat, devenind o companie cu un capital integral american, schimbându-și denumirea în Unison Engine Components Bucharest. ”De la producerea primei camere de ardere în 2002 pentru motorul CFM56, uzina din București a exportat câteva mii de piese pentru o varietate de motoare care echipează aeronavele produse de Boeing, Airbus, Embraer sau Bombardier. Cifra de afaceri a companiei a crescut continuu depășind, în 2013, 25 de milioane euro. Cu aproximativ 100 angajați, dintre care peste 30 cu studii superioare, Unison Engine Components Bucharest este una dintre cele mai moderne și competitive unități productive a grupului, calitatea și costurile fiind atuurile sale principale. În prezent, investițiile de multe milioane de dolari în retehnologizare și dezvoltarea competențelor vor asigura omologarea în fabricație a pieselor pentru noile generații de motoare GEnx și LEAP, ce vor echipa aeronavele Boeing și Airbus începând cu 2016”, ne-a declarat Cristian Bruja, directorul general Unison Engine Components Bucharest S.A..

Producție

Fabrica din București este acum utilată cu tehnologie performantă pentru prelucrarea convențională și neconvențională a oțelurilor inoxidabile speciale, dar și a altor materiale speciale pentru domeniul aviatic.

Producția este dedicată mai ales camerelor de ardere, destinate motorului CFM56, un turbofan dezvoltat de General Electric în parteneriat cu Snecma din Franța. Este vorba despre cel mai de succes motor din istoria aviației civile, ce a împlinit anul acesta 40 de ani de la primul zbor. Motorul CFM56 echipează aparatele Boeing 737, Airbus A340 și Airbus A320 și a depășit anul acesta numărul de 1.500 de motoare noi, livrate companiilor aeriene din toate colțurile lumii.

Compania din România marchează inovații în producție. “Anul acesta, am început producția componentelor pentru noul motor Genx, care echipează uriașul Boeing 747-8, cel mai mare carăuș intercontinental al producătorului american sau cel mai inovator aparat comercial produs de Boeing până acum, Boeing 787 Dreamliner”, ne-a explicat directorul general Unison Engine Components Bucharest.

Anul acesta, am început producția componentelor pentru noul motor Genx – Cristian Bruja, directorul general Unison Engine Components Bucharest

Acesta nu este singurul exemplu, societatea din București fiind unul dintre pilonii companiei americane privind producția de noi motoare. “Suntem implicați în producția generațiilor noi de motoare, precum GEnx sau mai noul LEAP, urmașul istoricului CFM56, care va intra în exploatare în 2016 și care are toate șansele să devină un succes incontestabil pentru următorii 30 de ani. Cu un consum cu 15% mai redus și cu o reducere proporțională a noxelor și zgomotului, noul LEAP-X va echipa în principal noile platforme lansate de Boeing: 737MAX și Airbus A320neo, dar și noul avion chinezesc COMAC C919 începând cu 2017”, a completat Cristian Bruja.

Pentru noile proiecte, uzina din București va fi echipată cu tehnologii de prelucrare de ultimă oră, trecând așadar printr-o perioadă de transformare, robotizare și informatizare a proceselor de producție.

Suntem implicați în producția generațiilor noi de motoare, precum GEnx sau mai noul LEAP, urmașul istoricului CFM56 – Cristian Bruja, directorul general Unison Engine Components Bucharest

Investiții de amploare

Cu un accent puternic pe investiții, susținut de un plan de afaceri bine dezvoltat, Unison Engine Components Bucharest nu a resimțit efectele crizei economice.

Conducerea companiei explică faptul că toate comenzile companiei sunt asigurate pe o perioadă lungă de timp, iar industria aeronautică a cunoscut o evoluție constantă în ultimii ani. Prognoza pentru perioada următoare, cel puțin până în 2021 este optimistă, cererea de servicii de transport aerian fiind în creștere, mai ales în Asia și Orientul Mijlociu, este de părere directorul societății. “În fiecare an, s-au investit multe milioane de dolari în echipamente de producție moderne, dar și în școlarizarea și îmbunătățirea continuă a competențelor angajaților. În ultimii doi ani am început un program de calificare a tinerilor în meseriile care ne sunt necesare pentru viitor. Ritmul de dezvoltare anticipat este de 8 – 10% an de an pentru următorii cinci ani și știm foarte bine ce avem de făcut pentru a ne atinge obiectivele”, declară Cristian Bruja, directorul general Unison Engine Components Bucharest.

Compania nu susține doar angajații din interiorul societății, ci oferă, prin intermediul Fundației General Electric programe pentru tinerii aflați la început de drum, care doresc o carieră în domeniu. “<GE Foundation Scholar-Leaders Program> se adresează absolvenților de liceu care doresc să urmeze o carieră în economie, management, inginerie la una din Universitățile din țară care sunt partenere. Bursa oferită aplicanților este de 2000 de dolari, pe o perioadă de doi ani, în funcție de tipul de studii ales. Implicarea GE în proiecte de responsabilitate socială nu se oprește aici. Organizăm, anual, ziua porților deschise pentru studenții de la Universitatea Politehnică din București, care iau astfel contact cu aplicațiile tehnologice avansate. De asemenea, în mai anul trecut am organizat <Job Shadow Day at GE> prin care am dorit ca, timp de câteva ore, câțiva elevi premianți din anii terminali ai liceelor din București să aibă ocazia de a seconda manageri de top în timpul unei zile normale de lucru și a învăța din experiența acestora”, a completat directorul general Unison Engine Components Bucharest. 

Dezvoltare susținută 

Unison Engine Components Bucharest este una dintre puținele companii care au fost premiate de nenumărate ori, atât de instituțiile abilitate din România, cât și de organizațiile din afara granițelor. Potrivit Camerei de Comerț și Industrie a României, societatea a fost pe primul loc în sectorul industrial dedicat fabricației de aeronave în Topul Național al Firmelor realizat în anii 2011 și 2012, ocupând, în 2013, locul secund în același clasament.

Pentru anul curent, estimările privind cifra de afaceri se ridică la 125.000.000 lei, iar pentru 2015 este prevăzută o creștere de cel puțin 8%. Continuăm să ne dezvoltăm capacitatea de producție, să investim în asigurarea calității ireproșabile a produselor pe care le realizăm. Ne preocupă foarte mult dezvoltarea noii generații de ingineri, tehnicieni și operatori care să folosească cele mai noi noi tehnologii de care putem dispune astăzi pentru a face lucrurile mai bine, mai simplu și mai sigur, pentru viitor. Pe termen mediu și lung trebuie să ne consolidăm ca exemplu în modul în care investițiile străine directe în producția tehnologică de înalt nivel au un efect pozitiv în economia locală și în dezvoltarea unei noi generații de specialiști, de care România are extrem de mare nevoie”, ne-a declarat Cristian Bruja, directorul general Unison Engine Components Bucharest.

 

Citiți și despre: