Compania își propune să crească proporția de materiale reciclate și preferă utilizarea materialelor de ambalare alternative, fără a compromite calitatea. UNIVER Product Zrt., compania mamă a UNIVER Product SRL, reprezintă una dintre cele mai importante întreprinderi din industria alimentară din Ungaria. Compania, cu sediul în Kecskemét, este membră a Grupului de companii UNIVER și are în întregime acționariat maghiar. În momentul de față, produsele companiei sunt comercializate în peste 15 țări din afara Ungariei, piețele de export cele mai importante fiind reprezentate de România, Germania și Slovacia, însă produsele UNIVER sunt livrate și în afara Europei (SUA, Canada, Australia).
În prezent, portofoliul UNIVER Product cuprinde categorii de produse precum condimente umede – maioneză, muștar, ketchup, sosuri de salată și sosuri de masă (Chilli, Barbecue), condimente tradiționale maghiare – Piros Arany și Erős Pista, precum și Haragos Pista, Cremă de gulaș și creme de ceapă – pastă de tomate, alimente pentru copii, dulcețuri premium, produse de panificație și produse gastronomice.
Produsele UNIVER sunt comercializate în peste 15 țări din afara Ungariei, piețele de export cele mai importante fiind România, Germania și Slovacia
UNIVER și-a continuat strategia investițională începută recent, realizând o investiție importantă în valoare de peste 2,2 miliarde HUF la locația din Kecskemét. Această investiție a permis modernizarea unității de producție, dar și o extindere a capacității de producție a maionezei fără conservanți și fără E-uri, precum și a produselor condimentate fără conservanți, ambalate în flacon și în găleată.
“Putem afirma că dezvoltarea continuă a companiei UNIVER Product se reflectă bine în evoluțiile și investițiile sale începute încă din 2019. Proiectele de modernizare au vizat inclusiv spațiul unde are loc producția preparatelor pe bază de ardei, usturoi, ceapă roșie și hrean. Cu cea mai mare investiție din istoria companiei UNIVER Product Zrt. – aproape 8 miliarde de forinți – am dublat capacitatea de producție a produselor condimentate ungurești la 12.000 de tone”, ne-a declarat Dl. Zoltán Oláh, Administrator UNIVER Product.
Diversificarea portofoliului de produse
În timp ce produsele Ketchup și Muștar UNIVER fără E-uri se află în continuă dezvoltare, UNIVER Product a recunoscut recent potențialul aromelor picante și și-a concentrat atenția în această direcție. Astfel a luat naștere popularul Sos Samurai, care combină gustul blând al maionezei cu puterea ardeiului chilli.
În plus, încă din 2020, UNIVER a lansat pe piață produsul Sos maioneză vegan UNIVER, sos care se alătură astfel gamei de produse unanim apreciate de consumatori, o completare de succes ale produselor clasice Sos maioneză UNIVER și Sos maioneză de post. Sosul de maioneză de post este în mod tradițional un produs de succes în România, în timp ce Sosul de maioneză vegan se bazează pe o tendință de consum care se află în continuă creștere. Astfel, sosul maioneză vegan UNIVER devine o experiență gustativă fără compromisuri pentru cei care aleg un stil de viață vegan.
Sosul SAMURAI și sosul de maioneză vegan reprezintă adevărate experiențe gustative pentru consumatori
Pe baza performanței din ultimii ani, nu mai este o surpriză faptul că Sosul de usturoi UNIVER a înregistrat rezultate foarte bune. Pe lângă produsele clasice UNIVER, compania speră să înregistreze un succes la fel de răsunător odată cu lansarea pe piață a produselor Sos maioneză cu Erős Pista, Ketchup picant cu Erős Pista și Pastă de usturoi cu Erős Pista.
„La UNIVER, direcția de dezvoltare a produselor scoate în evidență sinergia aromelor picante și a altor produse, prin care am combinat produsul clasic de ardei iute crud tocat Erős Pista cu Maioneză, Ketchup și Pastă de usturoi UNIVER. Aceste produse încântă consumatorii cu gustul lor picant și delicios”, precizează Dl. Zoltán Oláh.
UNIVER respectă directivele UE în toate privințele
În urma investițiilor realizate cu scopul de a moderniza și permite o dezvoltare tehnologică superioară, UNIVER a extins semnificativ și capacitățile de producție. Astfel, datorită echipamentelor de producție instalate la linia de maioneză, muștar și ketchup, capacitatea de umplere a flacoanelor s-a dublat. Aceeași extindere a capacității de producție și ambalare va avea loc la începutul anului 2023 și în cazul produselor pe bază de ardei, usturoi, ceapă, roșie și ardei.
În plus, având în vedere importanța acordată sustenabilității, în România UNIVER a decis să își extindă portofoliul ambalajelor din sticlă, renunțând la ambalajele din pahare de plastic, urmându-și obiectivul de a respecta în toate privințele directivele relevante ale UE.
Obiectivul companiei UNIVER Product este de a respecta în toate privințele directivele relevante ale UE în ceea ce privește obiectivele de reciclare și de a oferi soluții sustenabile partenerilor și consumatorilor
Totodată, compania se angajează să ofere partenerilor o gamă largă de produse din ambalaje fără plastic (sticlă, tub de aluminiu), astfel încât, până în anul 2025, pe lângă atingerea obiectivelor de vânzări, să se reducă utilizarea ambalajelor din plastic.
„Scopul nostru este ca până în anul 2025 să asigurăm reciclarea totală a flacoanelor de plastic folosite. UNIVER Product își propune să crească proporția de materiale reciclate și preferă utilizarea materialelor de ambalare alternative fără a compromite calitatea, prospețimea și siguranța produsului. În prezent, lucrăm din greu pentru a ne audita toate obiectivele cu o organizație acreditată și recunoscută la nivel european”, afirmă reprezentantul companiei.
Cadrul de obligațiuni ecologice
Valorile sustenabilității vor continua să fie în centrul dezvoltărilor UNIVER și pe viitor. Cadrul de obligațiuni ecologice (Green Bond Framework) recent finalizat și rezultatele auditului acestuia (Second Party Opinion) vor fi publicate în curând, astfel încât să fie accesibile pentru toate persoanele interesate.
Cadrul de obligațiuni ecologice rezumă acele proiecte și obiective stabilite în conformitate cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă a Națiunilor Unite (United Nations Sustainable Development Goals, SDG):
- SDG: Înceterea foametei.
- SGD: Apă curată și curățenie publică de bază.
- SGD: Energie curată și accesibilă.
- SDG: Industrie, inovare și infrastructură.
- SDG: Producție și consum responsabil.
- SDG: Acțiune împotriva schimbărilor climatice.
„La UNIVER, intenționăm să atingem aceste obiective cu o serie de proiecte, prin utilizarea eficientă a surselor de energie regenerabile și prin implementarea metodelor sustenabile de tratare a apei și a apelor uzate. Pe lângă investiții, proiectele noastre legate de sustenabilitatea operațiunilor de funcționare și de dezvoltare a noilor produse au fost incluse în portofolii care includ mai multe proiecte”, menționează Administratorul UNIVER Product.
Proiecte sociale și de sustenabilitate ale UNIVER
Cele mai importante proiecte de sustenabilitate ale UNIVER includ Portofoliul Proiect Ocean Albastru (Ocean Blue Project) și Portofoliul Proiect Pack. Misiunea proiectului Ocean Blue, inclus în acest portofoliu, vizează angajații, creșterea gradului de conștientizare în rândul acestora și funcționarea sustenabilă a companiei, vizând totodată reducerea cantității de deșeuri generate în timpul orelor de lucru și energia utilizată. Portofoliul Proiect Pack are drept scop crearea unei noi generații de materiale de ambalare, în conformitate cu valorile sustenabilității.
Portofoliul Proiect Pack are drept scop crearea unei noi generații de materiale de ambalare, în conformitate cu valorile sustenabilității
În ceea ce privește proiectele sociale, compania donează produse UNIVER pentru asociații care s-au implicat în asigurarea hranei pentru medici și lucrătorii din sănătate pe timpul pandemiei, cu ajutorul Crucii Roșii, Asociația Adi Hădean, Solidar Social.
„Am contribuit prin donații directe către Spitalul Municipal Cluj-Napoca, Secția de urgență, însă compania donează produse UNIVER și ONG-urilor, persoanelor cu dizabilități, copiilor din orfelinate și copiilor care provin din familii și medii defavorizate. În plus, participăm și suntem partener stabil în evenimentele din cadrul festivalurilor Street Food, de 5 ani. Ne bucurăm că aceste evenimente ne aduc partenerii și consumatorii mai aproape, iar feedback-urile primite la aceste evenimente sunt pozitive, încurajatoare”, conform dlui. Zoltán Oláh.
Proiecte pentru viitorul apropiat
În 2022, compania își va concentra întreaga atenție către finalizarea cu succes și punerea în funcțiune tehnică a proiectelor menționate anterior, conturându-și în același timp strategia pentru viitorul apropiat. Ca element de noutate, putem menționa faptul că UNIVER a început deja pregătirile pentru fabricarea noului produs „passata” din tomate, ambalat în cutie din carton laminat.
Aceste proiecte ale companiei sunt posibile grație unei echipe de 36 de angajați, extrem de dedicați muncii și care împărtășesc misiunea companiei de a-și aduce aportul la oferirea unor produse pe placul consumatorilor, fără E-uri, de calitate superioară.
Pe plan financiar, cifra de afaceri realizată în 2021 a fost de 74 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că 2021 a fost un an foarte bun, cu o evoluție peste așteptări, UNIVER realizând un profit de 2 milioane de lei. Având în vedere situația de la granițele României însă, previziunile pentru 2022 sunt mai puțin optimiste.
„Pentru 2022, ne-am propus o cifră de afaceri anuală de 91 de milioane de lei și am reușit să realizăm planul pe primul semestru, dar ne așteaptă un al doilea semestru foarte greu. Sperăm să atingem cifrele propuse și în al doilea semestru și să ajungem cu produsele noastre în casele tuturor celor care apreciază produsele marca UNIVER!”, a declarat, în încheiere, Dl. Zoltán Oláh, Administrator UNIVER Product.
Citește și: https://jurnaluldeafaceri.ro/univer-70-de-ani-de-produse-de-calitate/