Stiri: Finante

Programul Regional Sud-Vest Oltenia.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca primeşte un împrumut de 21 milioane de euro

21.12.2020

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Banca Europeană de Investiţii (BEI) a anunţat că susţine programul de modernizare a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) printr-un împrumut în valoare de 21 milioane euro. Împrumutul este acordat pe o perioadă de 25 de ani.

Împrumutul este garantat de Fondul European pentru Investiţii Strategice, nucleul planului de investiţii pentru Europa, cunoscut şi ca „Planul Junker”, şi este acordat în cadrul programului „Romania Higher Education Programme Loan”.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Obiective

Programul lansat de BEI are drept obiectiv principal asigurarea resurselor necesare pentru îmbunătăţirea condiţiilor de predare, cercetare, inovare, dar şi a condiţiilor de viaţă ale studenţilor în universităţi din România, prin construirea de noi clădiri sau renovarea celor existente. Finanţările acordate susţin, de asemenea, adaptarea infrastructurilor la noile tehnologii, îmbunătăţirea mediilor de învăţare, creşterea accesibilităţii persoanelor cu dizabilităţi, precum şi îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor.

Suma totală alocată de BEI prin acest program este de 100 de milioane de euro.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Dezvoltare

„Sprijinul BEI acordat universităţii noastre, pentru cel mai mare program de investiţii de capital pe care l-am avut vreodată, va contribui la accelerarea atingerii obiectivelor strategice asumate şi reprezintă contribuţia noastră la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, învăţare şi cercetare oferite studenţilor şi cadrelor noastre didactice. Suntem mândri că Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca este prima universitate din ţară care a primit aprobarea BEI de finanţare prin programul de împrumut pentru dezvoltarea instituţiilor de învăţământ superior din România 2021-2025”, a declarat Vasile Ţopa, rectorul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.

Anunţul făcut de Banca Europeană pentru Investiţii

Christian Kettel Thomsen, vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii, responsabil pentru România, a apreciat că finanţarea din partea BEI va consolida şi mai mult excelenţa academică şi ştiinţifică a UTCN.

„Banca Europeană de Investiţii are plăcerea de a sprijini ambiţiosul proiect de modernizare a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca. Finanţarea din partea BEI în valoare de 21 milioane euro, pe o perioadă de 25 de ani, va consolida şi mai mult excelenţa academică şi ştiinţifică a UTCN, demonstrând modul în care investiţiile vizionare în învăţământul superior pot îmbunătăţi educaţia, cercetarea, inovarea şi eficienţa energetică”, a afirmat Thomsen.

Citeşte şi Program Poşta Română Crăciun 2020 şi Revelion 2021