Stiri: Sanatate

UNOPA: Comisia Națională de Luptă Anti SIDA, desfinţată abuziv

10.06.2015

Ministerul Sănătății a desființat abuziv Comisia Națională de Luptă Anti SIDA. Conform Federaţiei UNOPA, prin Ordinul 686/2015 al Ministerului Sănătății se desființează mai multe comisii de specialitate ale Ministerului Sănătății, printre care Comisia Națională de Luptă Anti SIDA (CNLAS).

“Desființarea CNLAS pune în pericol bunul mers al Programului Național de Tratament HIV/SIDA, împiedică accesul pacienților cu HIV la tratamentele nou intrate pe lista de medicamente compensate, împiedică accesul pacienților la medicamentele inovatoare apărute în lume, distruge o experiență de succes în controlul infecției cu HIV în România, model pentru alte țări din Uniunea Europeană. Prin înlăturarea specialiștilor în infecția HIV din forurile de decizie, UNOPA consideră că pacienții vor avea de suferit, iar epidemia HIV se va extinde”, afirmă reprezentanţii Federaţiei.

UNOPA consideră această măsură o greșeală majoră, CNLAS fiind organismul care a construit și susținut unul dintre cele mai performante programe de sănătate, Programul Național de Tratament HIV/SIDA, program care a fost apreciat de multe țări avansate din această lume pentru eficiența și rezultatele foarte bune pe care le-a avut în direcția prevenirii, tratării și controlului infecției HIV în România.

Federaţia solicită Ministerului Sănătății să revină asupra deciziei și să găsească modalitățile corecte și transparente prin care experții de renume internațional pe care România îi are în acest domeniu să poată face parte din această comisie, așa cum se petrece în toate țările civilizate unde deciziile din sistemele de sănătate sunt luate de cei mai buni specialiști.

“Suntem în plină epidemie de HIV în România, numărul persoanelor nou diagnosticate a crescut exponențial în ultimii ani ca urmare a lipsei de finanțare din partea statului pentru programele de prevenire. România nu mai are o Strategie Națională HIV/SIDA din anul 2007, tot din vina Ministerului Sănătății, care refuză sistematic să întrunească Comisia Interministerială HIV înființată prin Legea 584/2002, singura care poate propune o strategie în acest domeniu către Guvern. În aceste condiții, Ministerul Sănătății vine și distruge și ultimul bastion care mai făcea lucrurile să meargă cât de cât bine pe partea de tratament, desființează CNLAS. Nu puteam să credem decât că aceste demersuri sunt făcute pentru distrugerea unui program de tratament pentru care România a fost dată de multe ori exemplu de bună practică în lume”, a declarat Iulian Petre, Director executiv UNOPA.