UNSAR: Plafonarea preţurilor la RCA va avea multe efecte negative, pe termen lung

19.09.2016

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România atrage atenția că, în ciuda intenției declarate de a consolida și reglementa piața RCA, forma în care a fost aprobată Ordonanța de Urgență a Guvernului privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule nu rezolvă situația pieței, ci limitează, temporar, o parte dintre efecte. Mai mult, având în vedere unele dintre prevederile actului normativ, pe termen mediu și lung efectele negative vor fi din ce în ce mai greu de controlat și reparat.

„Ne referim în principal la prevederile OUG referitoare la plafonarea prețurilor primelor și la elementele care vor fi luate în considerare în calculul tarifelor de referință, așa cum au fost comunicate de către Autoritatea pentru Supraveghere Financiară. Cel mai probabil, după încheierea perioadei de șase luni în care tariful este plafonat, vom asista la o revenire la tarife sustenabile pentru asigurători, situație care va crea din nou percepția unor noi creșteri necontrolate și a unei piețe dezechilibrate”, conform UNSAR.

În același timp, presiunea noilor reglementări va avea efecte greu de estimat, ținând cont că se adaugă rigorilor legislației europene impuse de anul acesta prin Directiva Solvabilitate II. Menționăm doar câteva dintre noile cerințe care vor duce la creșterea costurilor operaționale: obligația de a emite și gestiona contracte RCA pe perioade multiplu de o lună, compensarea directă și alte mecanisme noi care presupun dezvoltări ale sistemelor informatice.

De asemenea, va crește dauna medie, ca urmare a extinderii tipurilor de cheltuieli ce se despăgubesc pe asigurarea RCA.

Mai mult, orice intervenție în plafonarea tarifării, fără a lua în considerare reperele reale ale pieței asigurărilor din România, va avea avea un impact asupra consumatorilor, pentru că va conduce la o nivelare a pieței, respectiv majorarea prețurilor pentru categoriile de clienți cu o conduită rutieră bună și la o reducere pentru categoriile cu grad de risc ridicat.

„Având în vedere toate aceste elemente, UNSAR susține în continuare nevoia promovării unor măsuri sistemice care să vizeze cauzele care duc la creșterea prețului polițelor RCA, fără a fi nevoie de intervenția statului în piața liberă”, precizează sursa citată.