UNTRR atrage atenţia: Piaţa RCA este în pragul colapsului

01.12.2015

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) atrage atenţia că piața asigurărilor RCA este în pragul colapsului şi, probabil, încă trei firme de asigurări ar trebui să primească „cartonaș roșu” din partea ASF, însă Fondul de Garantare abia dacă va acoperi situația Astra.

„Măsurile de creștere a solvabilității aplicabile cu 1 ianuarie 2016, pun în dificultate și asiguratorii și asigurații. Societățile de asigurări au nevoie de mai mulți bani, iar acționarii nu sunt dispuși să mai aducă bani de acasă pentru o afacere care nu e mereu atât de profitabilă pe cât s-ar fi așteptat. Asiguratorii din România nu pot crește valoarea asigurărilor CASCO sau CMR, pentru că pe aceste segmente piața este liberă și transportatorii români deja cumpără aceste asigurări direct de la firme de asigurări din străinatate. Soluția rămasă este creșterea valorilor asigurărilor obligatorii”, au explicat reprezentanţii UNTRR.

Conform acestora, ASF ar trebui să ia măsuri și să atenționeze utilizatorii de RCA şi carte verde să încheie polițe de asigurare la societăți de asigurare solvabile, pentru ca în situația repetabilă a cazului Astra, chiar dacă Fondul de Garantare ar mai avea resurse pentru despăgubiri, acestea sunt limitate la 100.000 euro/cerere despăgubire, orice sumă care trebuie despăgubită peste această valoare rămânând în răspunderea utilizatorilor.

Uniunea mai arată că trebuie luate măsuri pe termen scurt, mediu și lung pentru a avea o piață a acestor asigurări obligatorii sustenabilă, durabilă și care să nu fie expusă exceselor.

„Dacă pe termen mediu și lung se poate vorbi de măsuri care au fost identificate în discuțiile cu ASF și cu asiguratorii, niciuna din cele 17 măsuri anunţate nu poate fi aplicată și nici nu poate produce efectele dorite pe termen scurt. Pe termen scurt autoritățile din România trebuie să decidă dacă mențin mecanismul de piață liberă sau constată blocarea funcționării acestei piețe libere. Dacă se menține acest mecanism, trebuie luate măsuri pentru creșterea bazei de dispersie a riscului”, conform sursei citate.

 

 

Citiți și despre: