Utilnavorep, calitate bazată pe experiență

01.07.2016

Principiile de bază și certificările obținute au dus la recunoașterea companiei pe plan național și internațional. Privatizarea din anul 1992 a secției de reparații utilaje de construcții, auto greu și instalații de ridicat a întreprinderii care a realizat Canalul Dunăre-Marea Neagră a condus la apariția companiei Utilnavorep.

Compania și-a început activitatea în sectoarele ce își dovediseră viabilitatea în acei ani – reparații utilaje de construcții, reparații auto greu şi a urmat firesc reparaţii nave. Înstrăinarea flotei comerciale române, al cărei reparator de nave începuse a fi Utilnavorep, a dus la căderea şi acestei pieţe. A urmat firesc o orientare spre domenii apropiate cum ar fi confecţiile metalice ajungând, în scurt timp, un nume cunoscut în zonă.

„Creșterea sectorului de construcții din anii 2004-2008 ne-a determinat să abordăm și acest domeniu. Astăzi, putem spune că activăm cu succes în domeniul construcțiilor civile și industriale, construcțiilor hidrotehnice și construcții-montaj, precum și construcții pentru îmbunătățiri funciare. Astfel, am realizat sistemul de canalizare și aducțiune apă al orașului Cernavodă și avem în derulare o importantă lucrare ce se întinde pe o perioadă de 4 ani care se referă la modernizarea ecluzelor de pe Canalul Dunăre-Marea Neagră”, declară Sorin Mitrea, directorul general Utilnavorep.

Provocările trecerii la statutul de companie privată

Firma a dispus înca de la început de un potenţial uman foarte bine pregătit care era specializat pe şantierele vechii societăţi şi care a reuşit să se adapteze cu uşurinţă noilor provocări ale societăţii capitaliste care tocmai se înfiripa în România. Datorită acestui fapt, am putut depăşi (sacrificând, e adevărat, un numar de aproximativ 200 de persoane care s-au pensionat datorită legilor favorabile de după revoluţie) crizele apărute în decursul primilor ani de activitate.

În acest moment, în cadrul companiei lucrează 230 de angajați, numărul acestora neavând fluctuații mari de-a lungul timpului.

„Această constantă a fost posibilă datorită gamei diverse de activități a firmei, putând migra de la o activitate la alta, în funcție de piață. Personalul este instruit permanent atât în cadrul firmei, cât și la firme producătoare, în funcție de domeniu. Politica noastră a fost aceea de a păstra personalul care s-a dovedit a fi devotat numelui UTILNAVOREP”, menționează Sorin Mitrea.

„Flexibilitatea firmei, datorată în primul rând nivelului profesional al angajaților, ne-a permis adaptarea din mers la cerințele pieței”

Utilnavorep a fost și este preocupată de adaptarea serviciilor la cerințele pieței. De aceea, gama de utilaje de construcții a fost radical schimbată, constructorii achiziționând mărci occidentale. De asemenea, compania a fost nevoită să ofere și școlarizare personalului angajat pentru repararea acestora.

„Ne-am creat și aici un nume, devenind în scurtă vreme reprezentanță și reparator autorizat pentru mărci precum DETVAN, WOLA, FADROMA sau CATERPILLAR MARINE în anii 1990 şi MERCEDES-UNIMOG, KOMATSU, WIRTGEN, JBC, CATERPILLAR, etc., după anii 2000” adaugă directorul general al companiei.

Servicii și produse adaptate economiei occidentale

Activitatea companiei este structurată pe următoarele departamente: Confecții metalice, Reparații utilaje și auto greu, Reparații nave, Sisteme de semnalizare marină și fluvială, Construcții civile, industriale, hidrotehnice, construcții-montaj, Mentenanță sisteme industriale.

În plus, abordarea profesională a condus la obținerea tuturor certificărilor și autorizărilor necesare și la stabilirea unui circuit tehnologic ce garantează calitatea. Ca urmare, Utilnavorep este astăzi una din puținele firme autorizate pe toata gama de suduri oţel, oţel inox şi aluminiu, având și toate procedurile de sudură necesare, omologate.

Preocuparea permanentă de adaptare la cerințele pieței face ca, în acest moment, UTILNAVOREP să poată executa confecții complexe din aluminiu, existând proceduri autorizate precum și personal calificat și autorizat pentru sudura acestui metal.

De asemenea, principiile de bază ale societății – calitatea, flexibilitatea, orientarea către client – au determinat recunoașterea companiei atât pe plan național, cât și internațional. Calitatea este demonstrată prin certificările obținute, flexibilitatea, prin posibilitatea abordării de noi activități și găsirea de soluții tehnice optime pentru problemele întâmpinate de clienți, iar principiul „orientarea către clienți” este bazat pe oferirea de servicii și produse individualizate, în funcție de cerințele clienților.

Acestea au condus la o colaborare, începută în urmă cu aproximativ 12 ani, cu firma franceză GISMAN, unul din liderii mondiali în domeniul semnalizărilor marine. Această colaborare a deschis drumul Utilnavorep către un alt domeniu de activitate – semnalizarea marină și fluvială.

„În acești ani am realizat împreună cu partenerul nostru francez o largă gamă de balize de semnalizare exportate în Franța, Algeria, Maroc, Qatar, Irak. Pe plan intern, această experiență ne-a ajutat să participăm la o serie de licitații, realizând astfel sistemele de semnalizare pentru porturile Constanța, Mangalia și Midia, sistemele de semnalizare ale Canalelor Dunăre-Marea Neagră și Poarta Albă-Midia, sau semnalizarea pragului Sulina”, susține Sorin Mitrea, director general.

Investiții pentru menținerea standardelor de calitate

„Gândim a dezvolta activitățile cu potențial previzibil în viitor, atât pe plan local cât şi naţional. Considerăm că situaţia în care este România acestor ani, când vor exista lucrări importante cu finanţare europeană, va da posibilitatea firmei să participe la licitaţiile care vor apărea conform Master Planurilor aprobate pe diverse domenii de activitate. În acest sens, ne propunem o modernizare permanentă a echipamentelor şi tehnologiilor de lucru pentru a face faţă provocărilor viitoare. Această abordare este, de fapt, cea pe care ne-am bazat încă de la începuturile firmei”, menționează directorul general al companiei.

Experiența acumulată înainte de privatizare a reprezentat baza unei creșteri naturale și sănătoase, axată în principal pe cerințele pieței

Avem o experienţă în implementarea unor proiecte cu bani europeni ca „ Achiziţia de echipamente performante pentru confecţii metalice” sau „Investiţii în utilaje de ultimă generayie(automacarale), pentru activitatea de construcţii-montaj” .

Primul proiect a însemnat achiziţionarea unei linii  de echipamente cu tehnologie de ultima ora, pentru confecţii metalice (maşina de debitat cu plasmă, foarfecă ghilotină, maşina de îndoit – comandate de calculator, prin softuri specifice, şi ele achizitionate prin proiect, alaturi de alte 12 echipamente auxiliare).

Al doilea proiect s-a concretizat în achiziţia a doua automacarale LIEBHERR, de 55 si repectiv 100 to, adevarate bijuterii ale tehnicii.

Ne dorim ca odată cu începerea noului ciclu de accesări de fonduri să mai dezvoltăm două proiecte care vor viza modernizarea sectorului de confecții metalice și a sectorului de construcții-montaj. Aceste planuri reprezintă etapa a doua a investițiilor, prin completarea liniilor cu utilaje performante.

Pe baza rezultatelor financiare pozitive înregistrate în anul 2015, care a fost un an conjunctural foarte bun, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 72 de milioane de lei. Ne propunem să menţinem şi în anii următori nivelul de vârf atins în 2015 şi considerăm că datorită celor expuse mai sus ne vom îndrepta atenţia şi spre lucrări care, credem noi, vor avea în anii următori un potenţial ridicat: alimentări cu apă, canalizări, irigaţii şi îmbunătăţiri funciare.

 

Citiți și despre:

  • Siceram, cărămizi și țigle ceramice de calitateSiceram, cărămizi și țigle ceramice de calitate Compania deține cea mai modernă fabrică de țigle ceramice din estul Europei. Cu peste 100 de ani de tradiție și istorie, producătorul de cărămizi și țigle ceramice Siceram și-a extins continuu oferta de […]
  • FIERCTC SIBEL, soluţii eficiente pentru constructoriFIERCTC SIBEL, soluţii eficiente pentru constructori Compania îşi concentrează eforturile pentru a veni în întâmpinarea solicitărilor de pe piaţa materialelor de construcţii. FIERCTC SIBEL este cunoscută de români, şi nu numai, ca fiind o companie ce produce şi […]
  • SKELA – 20 de ani de construcții metalice sustenabileSKELA – 20 de ani de construcții metalice sustenabile Compania derulează lucrări pentru construcția celei de-a două clădiri ca înălțime din țară. Activitatea companiei SKELA a început în anul 1995, sub numele de ALL ELECTRICS’95, iar la doar un an de la […]
  • CELCO, lider de piață pe segmentul BCACELCO, lider de piață pe segmentul BCA Compania investește peste 3 milioane de euro pentru eficientizarea activităţilor de producţie. CELCO, o companie cu capital 100% românesc, susţine produsele fabricate în România, acestea fiind din ce în ce […]
  • AdePlast, gamă completă de materiale de construcţii AdePlast, gamă completă de materiale de construcţii Afacerea se dezvoltă în trei direcții: termosisteme, vopsele cu adezivi și mortare. AdePlast este una dintre companiile cunoscute de români și nu numai ca oferind produse de calitate, la prețuri corecte. […]