Va resimţi România efectele negative ale deprecierii rublei?

17.12.2014

Efectele negative ale deprecierii rublei asupra ţării noastre ar trebui să fie nesemnificative, potrivit unei analize Tradeville. Astfel, criza valutară din Rusia va fi dificil de reglat, întrucât cauzele acesteia sunt mai degrabă externe, iar cel puţin deocamdată, nu avem o criză în regiune sau a pieţelor emergente, în general. Prin urmare, filierele propagării vreunei crize a monedei ruseşti către sistemul financiar şi economic al României nu sunt solide.

„Nici variabilele cu care este corelată deprecierea monedei ruseşti – declinul cotaţiilor petrolului şi aprecierea dolarului american – nu se conturează ca elemente destabilizatoare ale economiei româneşti. În ceea ce priveşte declinul abrupt al cotaţiilor petrolului, preţurile combustibililor locali sunt, de regulă, relativ inelastice, mai ales atunci când cotaţiile internaţionale scad. Aprecierea dolarului american nu are efecte, în condiţiile în care România nu este o economie emergenta cu deficite impresionante ale contului curent şi, mai mult, nu a experimentat în ultimii ani vreo euforie a unor intrări masive de capital străin care să rişte o decontare violenta într-un mediu al unui dolar american tot mai puternic”, a afirmat Mihai Nichişoiu, Global Macro Strategist, Tradeville.

Perspectivele rămân sumbre

În plus, pentru rubla, pe termen mai lung, perspectivele rămân sumbre, existând posibilitatea ca deprecierea să ia o pauză dacă petrolul se stabilizează şi iar dolarul american se corectează negativ. Totuşi, atât declinul cotaţiilor petrolului, cât şi aprecierea dolarului american reprezintă fenomene structurale, cu un trend dificil de inversat.

Deprecierea monedei ruseşti s-a transformat într-o criză valutară la începutul acestei săptămâni. Cu toate că Banca Centrală a Rusiei a ridicat substanţial dobânda-cheie la 17%, rubla a pierdut în numai câteva ore aproape o treime din valoare, în fata dolarului american.

Este foarte probabil ca Banca Centrală să intervină

Potrivit Tradeville este foarte probabil ca Banca Centrală să intervină direct în piaţa valutară sau să majoreze dobânzile din nou. Totuşi, evoluţia viitoare a rublei va ţine mai degrabă de contextul global-macro, în general, şi de cotaţiile petrolului, în particular.

„Determinanţii interni ai deprecierii sunt nesemnificativi. Motivaţia investitorilor de a retrage capitaluri din Rusia pe filiere pur geopolitice e probabil să se fi diminuat puternic în ultimele câteva luni. Influenţa administraţiei politice de la Kremlin în activitatea economică nu s-a simţit aproape deloc în acest an. De asemenea, banca centrală a Rusiei, sub conducerea Elvirei Nabiullina, a luat decizii coerente şi prudente”, a mai spus Mihai Nichişoiu.

Astfel, rubla este lovită de factori externi puternici: cotaţiile petrolului au pierdut aproape jumătate din valoare în ultimele luni. În Statele Unite, Rezervă Federală (Banca Centrală Americană) se apropie de prima creştere a dobânzii cheie de după anul 2006, perspectivă care antrenează o apreciere puternică şi generalizată a dolarului american şi care reprezintă o premisă negativă pentru valutele emergente, inclusiv pentru rubla.

Citiți și despre: