Când vom avea un vaccin pentru coronavirus?

01.04.2020

Vaccin coronavirus. Înainte să fie autorizate și puse pe piață, vaccinurile trebuie să treacă printr-un proces lung și riguros de cercetare. Toată lumea se întreabă când se va încheia pandemia de coronavirus și când vom avea un vaccin care să ne protejeze de acest virus. Deși este așteptat cu mare nerăbdare, specialiștii din domeniu spun că un vaccin pentru coronavirus nu se poate dezvolta atât de repede. În mod normal, pentru cercetarea și dezvoltarea unui vaccin este nevoie de o perioadă medie de 12-15 ani, conform datelor Asociației Române a Producătorilor de Medicamente Inovative. Totuși, în cazul vaccinului pentru coronavirus, termenul pentru cercetare, dezvoltare și testare ar putea fi de aproximativ un an și jumătate.

Un vaccin este un tratament biologic cu proprietăți antigenice prin care se declanșează un răspuns imun la un anumit virus.

Primul vaccin din lume a fost creat de medicul Edward Jenner în 1796, împotriva variolei

Vaccin coronavirus. Clasificarea vaccinurilor după conținutul biologic

După conținutul biologic, vaccinurile pot fi: vaccinuri viu atenuate, vaccinuri inactivate, vaccinuri purificate, proteice, recombinate sau polizaharidice conjugate proteic și vaccinuri cu anatoxine

Vaccin coronavirus. Vaccinurile viu atenuate

Vaccinurile viu atenuate conțin microorganismul care crează infecția, însă într-o formă atenuată astfel încât să nu ne facă rău. Mai exact, aceste vaccinuri conţin microorganisme integrale, care au însă o virulenţă scăzută și care crează un răspuns imun puternic și de lungă durată.

Vaccinurile viu atenuate sunt pentru rubeolă, oreion și rujeolă, pentru rotavirus, pentru febră galbenă etc.

Vaccin coronavirus. Vaccinurile inactive

Vaccinurile inactive conţin, de asemenea, particule bacteriene sau virale, dar care sunt omorâte prin diverse metode, precum căldura sau diferite substanțe chimice.

Vaccinurile inactive nu oferă, de obicei, o protecție la fel de puternică precum cele viu atenuate. Din acest motiv, este nevoie de repetarea vaccinării la o anumită perioadă de timp.

Vaccinurile inactive sunt pentru hepatita A, gripă, poliomielită, rabie etc.

Vaccin coronavirus. Vaccinuri purificate, proteice, recombinate sau polizaharidice conjugate proteic

Vaccinuri purificate, proteice, recombinate sau polizaharidice conjugate proteic conțin numai câteva părți microbiene purificate ale microbului.

Deoarece acest vaccinuri sunt compuse doar din părți microbiene, ele atacă doar anumite părți ale germenului respectiv. Totuși, rezultatul este la fel ca și în cazul vaccinurilor viu atenuate, mai ales că și ele crează un răspuns imunitar puternic.

Singurul dezavantaj al acestui tip de vaccin este reprezentat de faptul că, pentru a avea efect, este nevoie de vaccinări repetate pentru a obține o protecție continuă.

Aceste vaccinuri sunt folosite împotriva următoarelor boli: Hepatita B, HPV, Boala pneumococică, meningită, Zona Zoster etc.

Vaccin coronavirus. Vaccinurile cu anatoxine

Vaccinurile cu anatoxine sunt la fel ca cele viu atenuate, însă în loc de virusuri avem de-a face cu toxine microbiene. Aceste vaccinuri sunt, de asemenea, capabile să producă un răspuns imun față de toxina microbiană din care au fost derivate.

Vaccinurile cu anatoxine sunt utilizate pentru a proteja împotriva difteriei sau a tetanosului

Vaccin coronavirus. Procesul de dezvoltare a unui vaccin

Înainte ca un vaccin să fie autorizat și pus pe piață, el trece printr-un proces lung și riguros de cercetare. Acest proces de cercetare este urmat de mulți ani de testare, conform Asociației Române a Producătorilor de Medicamete Generice.

Testarea vaccinurilor, ca și a medicamentelor, se face prin intermediul unor studii clinice.

Dezvoltarea și testarea vaccinurilor reprezintă un proces extrem de amplu

Vaccin coronavirus. Fazele studiilor clinice

Studiile clinice în cazul vaccinurilor cuprind trei faze.

Faza I cuprinde un număr mai redus de voluntari (20-50 de persoane). Aceasta are scopul de a evalua siguranța, a determina dozajul și de a identifica posibilele reacții adverse.

Faza a II-a cuprinde 100-300 de voluntari. Scopul ei este de a face o analiză mai în detaliu a siguranței și imunogenității, a dozajului necesar și identificarea calendarului de administrare.

Faza a III-a a unui studiu clinic cuprinde un număr mare de persoane, în jur de 3.000 – 50.000 de voluntari. Aceasta este ultima fază pentru evaluarea siguranței și eficienței vaccinului la scară largă. De asemenea, tot în această fază are loc și analizarea administrării în același timp cu alte vaccinuri și medicamente.

După faza de testare, vaccinul trebuie aprobat de agențiile de reglementare, în cazul Uniunii Europene fiind vorba de Agenția Europeană a Medicamentului. Doar după ce a trecut prin toate aceste etape poate ajunge la medici și populație.

Vaccin coronavirus. 20 de vaccinuri în cercetarea pentru COVID-19

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că în prezent, la nivel mondial, există în cercetare cel puțin 20 de vaccinuri împotriva coronavirus.

De asemenea, reprezentanții OMS mai spun că s-au înregistrat progrese considerabile în dezvoltarea vaccinurilor pentru coronavirus, în contextul în care primele studii pe oameni deja au început.

Așadar, Organizația Mondială a Sănătății lucrează cu oameni de știință și medici de pe tot globul pentru a ajuta la dezvoltarea și testarea unui vaccin contra COVID-19.

Unele studii clinice au început într-un timp record. Este vorba de doar 60 de zile de la secvențierea genetică a COVID-19

Cu toate acestea, vaccinurile aflate în teste sunt încă departe de a fi disponibile pentru utilizare publică.

Cercetătorii spun că studiile clinice și aprobările necesare privind siguranța pentru a scoate pe piață un vaccin funcțional ar putea dura până la 18 luni.

Conform specialiștilor, un vaccin pentru coronavirus trebuie să treacă printr-un amplu proces de verificare, întrucât nimic nu este mai periculos decât un vaccin care nu funcționează așa cum ar trebui.

Vaccin coronavirus. Vaccinul dezvoltat de Moderna în SUA

În cel mai avansat punct al dezvoltării unui vaccin se află compania Moderna din Statele Unite. În cazul acestui vaccin, s-a început deja testarea pe oameni și în prezent se află în Faza I, iar studiul clinic cuprinde 45 de persoane.

Din păcate, după ce un vaccin va trece peste toate testele de siguranță și eficacitate, vor apărea alte obstacole, precum cele financiare și etice.

Așadar, în momentul în care vom avea un vaccin, trebuie să ne asigurăm că acesta devine disponibil pentru întreaga populație a globului și că accesul la vaccin este unul echitabil.

Vaccinul realizat în Israel ar putea fi gata în vară

Cele mai promițătoare rezultate privind un vaccin pentru coronavirus vin din Israel. Vaccinul realizat în această țară ar putea fi disponibil în vara anului curent. Multe persoane se întreabă cum este posibil ca să se producă atât de repede un vaccin, însă răspunsul este simplu: de mai mulți ani, cercetătorii din Israel lucrau la un vaccin care să poată fi adaptat și folosit pentru mai multe tipuri de virusuri, iar când s-a declanșat pandemia de COVID-19, aceștia au început să adapteze acest vaccin.

Vaccinul realizat în Israel nu este sub formă de infecție, ci este unul oral. Acesta ar avea drept efect transformarea infecției cu coronavirus într-o răceală comună. Mai exact, vaccinul ajută sistemul imunitar să lupte mai bine împotriva virusului.

În toată această perioadă, autoritățile competente, în colaborare cu OMS, lucrează susținut la testarea mai multor medicamente care își pot dovedi eficiența în lupta cu acest virus. De asemenea, având în vedere contextul global al pandemiei, mai multe companii sunt implicate în testări și este posibil ca anumite etape să fie scurtate, astfel încât să se găsească o rezolvare mult mai rapidă a situației.

 

Citește și Coronavirusul și impactul pe care îl va avea asupra economiei mondiale