Stiri: Sanatate

Vaccin anti-COVID.

Când începe campania de vaccinare gratuită împotriva HPV?

18.11.2019

Vaccin HPV gratuit 2020. Ministerul Sănătății a anunțat că vaccinarea gratuită antiHPV va începe în luna ianuarie a anului 2020. Instituția a finalizat licitația pentru cumpărarea dozelor de vaccin antiHPV.

Primele 20 000 de doze vor fi distribuite începând cu această săptămână la direcțiile de sănătate publică.

Vaccin HPV gratuit 2020. 2.100.000 doze de vaccin

Acordul Cadru încheiat de Ministerul Sănătății cu furnizorul pentru o perioadă de patru ani prevede ca numărul dozelor de vaccin să poată fi suplimentat până la 2.100.000. Acest lucru se va întâmpla în funcție de cerere și derularea campaniei de vaccinare.

Campanie de informare și conștientizare

De asemenea, campania de vaccinare va fi precedată de o campanie de informare și conștientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de HPV și protecția oferită de vaccin. De asemenea, compania va include și susținerea medicilor și farmaciștilor în transmiterea informațiilor clare și corecte despre vaccinarea împotriva HPV derulată de către furnizorul de vaccin.

Vaccin HPV gratuit 2020. Cine poate face vaccinul?

Vaccinarea gratuită se va face începând din luna ianuarie 2020 în cabinetele medicilor de familie. Vaccinul este destinat fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani care au solicitat în 2017 și 2018 vaccinarea. La acestea se adaugă inclusiv cele care au trecut de această vârstă dacă au solicitat.

Ce spune ministrul Sănătății?

“Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide şi prin ignoranţă, dar este și un tip de cancer care poate fi prevenit scutind astfel femeile de suferinţe fizice şi psihice imense. Vaccinarea, alături de screening poate reduce povara generată de cancerul de col uterin. Ministerul Sănătăţii are datoria de a proteja prin orice mijloace sănătatea publică. Dar atunci când introducem noi vaccinuri în calendarul de imunizare este de datoria noastră să pregătim populația și să explicăm așa cum trebuie lucrurile. Am avut o perioadă în care am avut vaccinuri pe stoc, pe care le-am irosit”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.

Ministerul Sănătății face apel la părinți să solicite informații medicilor de familie. De asemenea, instituția recomandă medicilor de familie să se informeze cu privire la vaccinarea antiHPV și să transmită aceste informații transparent și corect către părinți.

Citește și Examen Rezidențiat 2019. Câte locuri și posturi sunt scoase la concurs?