Stiri: Sanatate

Loteria vaccinarii

Vaccinarea gratuită anti-HPV, extinsă la fete până la 18 ani

04.09.2021

Vaccinarea gratuită anti-HPV. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunţat că vaccinarea gratuită anti-HPV a fost extinsă până la 18 ani pentru fete. Conform unui ordin de ministru aprobat vineri, a fost extinsă grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită anti-HPV, astfel încât să fie incluse fetele cu vârsta între 14 – 18 ani. Până acum, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani.

Ce spune ministrul Sănătăţii?

„România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență și mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, provocat în proporție de 99% de infecția cu HPV. Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin, de aceea am extins categoria de vârstă astfel încât mai multe persoane care ar putea avea cele mai mari riscuri de infectare cu HPV să beneficieze de vaccin gratuit. În plus, pentru fetele de peste 14 ani este o ocazie să recupereze schema de vaccinare la care nu au avut acces la momentul potrivit”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Vaccinarea gratuită anti-HPV. Recomandări

Decizia de extindere a grupei de vârstă a avut în vedere recomandările:

  • comisiilor de Epidemiologie și de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății
  • specialiștilor din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică

Vaccinarea anti-HPV se realizează la persoanele eligibile pe baza solicitărilor părinților/ reprezentanților legali. Aceştia trebuie să transmită cererile către medicii de familie. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare. După aceea, trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare.

Citeşte şi Campanie de conștientizare a importanței testelor HPV, lansată de Synevo