Stiri: Sanatate

Doze noi vaccin Pfizer

Comisia Europeană, decizie importantă privind vaccinul COVID-19

01.02.2021

Vaccinul COVID-19. Pentru a asigura accesul în timp util la vaccinurile anti-COVID-19 pentru toți cetățenii UE și pentru a aborda actuala lipsă de transparență a exporturilor de vaccinuri în afara UE, Comisia Europeană a pus în aplicare o măsură care impune ca astfel de exporturi să facă obiectul unei autorizații de export din partea statelor membre.

Vaccinul COVID-19. Pandemia are efecte devastatoare

Președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a declarat: „Pandemia are efecte devastatoare în Europa și în întreaga lume. Protejarea sănătății cetățenilor noștri rămâne prioritatea noastră absolută și trebuie să punem în aplicare măsurile necesare pentru a asigura realizarea acestui obiectiv. Acest mecanism de transparență și autorizare este temporar și vom continua, bineînțeles, să ne respectăm angajamentele față de țările cu venituri mici și medii.”

Vaccinul COVID-19. O gamă largă de derogări

Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv și comisar pentru comerț, a afirmat: „Acest sistem limitat în timp și direcționat vizează numai vaccinurile anti-COVID-19 care au fost convenite prin acorduri prealabile de achiziție în cadrul UE. Scopul este de a oferi mai multă claritate în ceea ce privește producția de vaccinuri în UE și exporturile acestora — această transparență lipsește și este vitală în acest moment. Acest mecanism include o gamă largă de derogări pentru a ne onora pe deplin angajamentele în materie de ajutor umanitar și pentru a proteja livrările de vaccinuri în vecinătatea noastră, precum și în țările care au nevoie de finanțare prin mecanismul COVAX.”

Vaccinul COVID-19. „Avem nevoie de transparenţă”

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: Ne-am petrecut o mare parte din anul trecut luptând să obținem acorduri prealabile de achiziție cu producătorii de vaccinuri pentru a pune vaccinuri la dispoziția cetățenilor, atât în Europa, cât și în afara acesteia. Am acordat finanțare inițială întreprinderilor cu scopul de a construi capacitatea de producție necesară pentru a produce vaccinuri, astfel încât livrările să poată începe imediat după obținerea autorizației. Acum avem nevoie de transparență cu privire la locul unde ajung vaccinurile pe care le-am asigurat și pentru a ne asigura că acestea ajung la cetățenii noștri. Suntem responsabili față de cetățenii și contribuabilii europeni — acesta este un principiu de bază pentru noi.”

Comisia Europeană a investit sume mari în lărgirea capacității de producție a dezvoltatorilor de vaccinuri din UE. Obiectivul a fost acela de a asigura livrarea mai rapidă a vaccinurilor către cetățenii europeni, de a sprijini strategiile de planificare și vaccinare, cu scopul final de a proteja sănătatea publică.

Prin urmare, este rezonabil ca UE să monitorizeze modul în care au fost utilizate fondurile plătite în cadrul acordurilor prealabile de achiziție (APA), în special în contextul unor potențiale deficite de vaccinuri esențiale anti-COVID-19. Obiectivul principal este de a oferi cetățenilor europeni transparență publică. Sistemul de transparență și autorizare va impune societăților să notifice autoritățile statelor membre cu privire la intenția de a exporta vaccinurile produse în Uniunea Europeană.

Citeşte şi Codul Fiscal 2021. Ministerul de Finanţe, noi precizări