Stiri: Sanatate

Vaccinul impotriva COVID-19

Comisia Europeană: A fost semnat al doilea contract pentru vaccinul împotriva COVID-19

21.09.2020

Warning: DOMDocument::loadHTML(): htmlParseEntityRef: no name in Entity, line: 23 in /home/jurnalul/public_html/www/wp-content/themes/jurnalul/functions.php on line 2878

Vaccinul împotriva COVID-19. Comisia Europeană a anunţat că a semnat al doilea contract pentru a asigura accesul la un potențial vaccin împotriva COVID-19. Acordul semnat cu Sanofi-GSK va permite tuturor statelor membre ale UE să cumpere până la 300 de milioane de doze din vaccinul produs de compania farmaceutică. În plus, statele membre pot dona doze rezervate țărilor cu venituri mici și medii.

Vaccinul împotriva COVID-19. Alte contracte cu companiile producătoare de medicamente

Comisia a semnat deja un contract cu AstraZeneca și continuă să discute acorduri similare cu alți producători de vaccinuri, printre care se numără:

  • Johnson & Johnson
  • CureVac
  • Moderna
  • BioNTech

Vaccinul împotriva COVID-19. Ce spune preşedintele Comisiei Europene?

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a declarat: „Prin contractul încheiat cu Sanofi-GSK, Comisia Europeană își arată încă o dată angajamentul de a asigura un acces echitabil la vaccinuri sigure, eficace și accesibile, nu numai pentru cetățenii săi, ci și pentru persoanele cele mai sărace și mai vulnerabile din lume. În curând vor fi încheiate acorduri cu alte companii și se va elabora un portofoliu diversificat de vaccinuri promițătoare, pe baza mai multor tipuri de tehnologii, ceea ce ne va spori șansele de a găsi un remediu eficient împotriva virusului.”

Finanţare

Contractul este finanțat prin Instrumentul pentru sprijin de urgență, care dedică fonduri pentru crearea unui portofoliu de potențiale vaccinuri cu profiluri diferite, produse de companii diferite.

Vaccinul împotriva COVID-19. Cum funcţionează vaccinul Sanofi-GSK?

Sanofi-GSK elaborează un vaccin recombinant împotriva COVID-19, folosind tehnologii inovatoare de la ambele companii. Sanofi va contribui cu antigenul proteinei S a COVID-19, care se bazează pe tehnologia ADN-ului recombinant. GSK va contribui cu tehnologia sa adjuvantă, deosebit de importantă într-o situație de pandemie, deoarece poate reduce cantitatea de proteine necesară per doză, permițând producerea mai multor doze de vaccin și contribuind, prin urmare, la protejarea unui număr mai mare de persoane.

Combinația dintre un antigen proteic și un adjuvant este bine documentată și utilizată într-o serie de vaccinuri disponibile în prezent pentru îmbunătățirea răspunsului imunitar. Aceasta poate, de asemenea, să îmbunătățească probabilitatea de a elabora un vaccin eficace care poate fi fabricat la scară largă.

Vaccinul împotriva COVID-19. Testare clinică

Companiile au demarat un studiu de fază 1/2 în septembrie, care va fi urmat de un studiu de fază 3 până la sfârșitul anului 2020. Dacă aceste etape se desfășoară cu succes și sub rezerva unor considerente de reglementare, companiile urmăresc să pună vaccinul la dispoziția publicului până în a doua jumătate a anului 2021.

Citeşte şi Flanco deschide două noi magazine. Unde sunt acestea situate?