Stiri: Sanatate

Vaccinul pentru encefalita produsa de capuse

Vaccinul pentru encefalita produsă de căpuşe, disponibil şi în România

19.06.2020

Vaccinul pentru encefalita produsă de căpuşe. Encefalita transmisă de căpușe (TBE – Tick Borne Encephalitis) este o boală virală gravă care poate fi prevenită prin vaccinare. Vaccinul (cu virus întreg, inactivat) indicat pentru imunizarea activă (profilactică) împotriva encefalitei provocată de căpuşe (TBE), produs de compania Pfizer este acum disponibil şi în România.

Vaccinul vine în două forme de prezentare:

  • una pentru administrare la copii și adolescenți cu vârste între 1 și 15 ani
  • forma pentru administrare la persoanele cu vârsta de 16 ani și peste

Vaccinul pentru encefalita produsă de căpuşe. O infecţie care atacă sistemul nervos

Encefalita transmisă de căpușe este o infecție a sistemului nervos central. Aceasta este cauzată de virusul encefalitei de căpușe, care poate duce la afecțiuni neurologice, cum ar fi:

  • meningită
  • meningoencefalită
  • meningoencefalomielită

Vaccinul pentru encefalita produsă de căpuşe. Nu există o terapie antivirală specifică

Spre deosebire de alte infecții bacteriene transmise prin căpușe care pot să fie tratate prin administrarea de antibiotice, pentru TBE nu există o terapie antivirală specifică. TBE poate să fie tratată numai simptomatic. Aşadar, cea mai eficientă prevenție a TBE este imunizarea activă.

Numărul cazurilor de TBE a crescut în toată Europa în ultimele decenii.-11-5
.

.

„Având în vedere lipsa tratamentului specific, vaccinarea este singura protecție eficientă disponibilă împotriva infecției cu TBE”, conform Pfizer.

Recomandarea OMS

Organizația Mondială a Sănătății arată că vaccinarea este considerată cea mai eficientă măsură de prevenire a encefalitei transmisă de căpușe. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC) recomandă imunizarea TBE pentru persoanele care locuiesc sau vizitează frecvent pădurile și pajiștile din zonele cu risc TBE.

Vaccinarea pentru prevenția encefalitei de căpușe este recomandată și folosită în țări precum: Austria, Croația, Germania, Republica Cehă, Ungaria, Finlanda, Polonia, Elveția, Estonia, Lituania etc.

Citeşte şi Conferința PRIA Învăţământul Dual în România are loc pe 23 iunie 2020