Stiri: Finante

Valoarea medie a unui credit imobiliar – 163.000 lei

12.05.2015

Valoarea medie a unui credit acordat de Banca Comercială Română (BCR) pentru achiziţionarea unei locuinţe, în 2014, a fost de circa 163.000 lei. Valori similare s-au înregistrat în Timişoara, Iaşi şi Constanţa, în timp ce în Bucuresti valoarea medie a creditului acordat a fost de 191.000 lei.

La nivel national, 45% dintre creditele acordate de BCR pentru achiziţionarea unei locuinţe au fost folosite pentru cumpărarea apartamentelor cu 2 camere, 27% pentru cele cu 3 camere iar 10% pentru garsoniere. Peste 13% din credite au fost folosite pentru achiziţionarea unei vile/case.

În Bucuresti, 47% dintre creditele acordate de BCR pentru achiziţionarea unei locuinţe au fost folosite pentru cumpărarea apartamentelor cu 2 camere, 27% pentru cele cu 3 camere iar 11% pentru garsoniere. Peste 10% din credite au fost folosite pentru achiziţionarea unei vile/case.

La nivel naţional, anul trecut, 19.4% dintre cumpărători au preferat să cumpere un apartament situat la ultimul etaj.

„Dacă pentru 2013 BCR a analizat împreună cu partenerii săi din piața imobiliară câți și cine se mută la parter, pentru 2014 ne-am uitat către preferințele românilor pentru ultimul etaj. Dacă la nivel național media a fost de 19.4%, la nivel local apar diferențe: de la 15% București, 20% Prahova, 21% Iași, 22% Cluj, Sibiu și Brașov, 25% Constanța și 31% în Timiș și Galați. Printre factorii care au influențat decizia cumpărătorilor de a achiziționa o locuința situată la ultimul etaj s-au identificat: structură fondului locativ existent, oferte interesante pentru clienți în proiecte rezidențiale noi, dorința de a avea intimitate și priveliște plăcută, dar și prețul atractiv în multe din cazuri”, a declarat Teodor Mincu Șeful Biroului Parteneri, BCR.

În ceea ce priveşte profilul clienţilor beneficiari ai creditelor acordate de BCR pentru achiziţia unei locuinţe, aceştia sunt bărbaţi (25 – 40 ani), căsătoriţi, cu studii superioare.

“De peste 9 ani colaborăm cu partenerii din piaţa imobiliară astfel încât împreună să facilităm familiilor să-şi găsească casa de poveste pe care şi-o doresc cu soluţiile financiare BCR. În ultimii ani BCR s-a concentrat pe eliminarea riscurilor asociate creditelor, respectiv fluctuaţia cursului valutar şi fluctuaţia dobânzii. În măsura în care oferim clienţilor dobânzi fixe atractive aceştia vor prefera să se protejeze împotriva riscului de dobândă pe perioade cât mai lungi de timp. BCR a introdus mai întâi dobânda fixă pe 3 ani, apoi pe 5 ani şi am facut un pas major şi am introdus dobânda fixă pe 10 ani. Peste 80% dintre clienţii noştri au ales în 2014 creditul ipotecar Casa Mea cu dobânda fixă pe 5 ani. Având în vedere perioada mare de acordare a creditelor ipotecare de până la 30 ani, ne dorim să oferim clienţilor noştri predictibilitate pe o perioadă cât mai lungă de timp”, a declarat Teodor Mincu.