Cresteri salariale 2020

Valoarea primelor din sectorul privat, în creştere puternică

14.05.2018

În primele trei luni din 2018, valoarea bonusurilor primite de angajații din sectorul privat au crescut cu 68%, comparativ cu primul trimestru din 2017, în timp ce salariile au suferit o depreciere de 13% în raport cu aceeași perioadă a anului trecut, conform Smartree Workforce Index, o analiză realizată de Smartree.

Creșterea valorii bonusurilor și scăderea salariilor sunt puse pe seama incertitudinii create de modificările legislative, mai exact de trecerea contribuțiilor sociale obligatorii din sarcina angajatorului în sarcina angajatului.

Adoptată prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență, modificarea a generat neîncredere în randul angajatorilor, dar și o perioadă de expectativă în care nu s-au luat decizii privind modificarea veniturilor angajaților. În luna martie însă, o dată cu obligativitatea transmiterii în REVISAL a oricărei modificări a salariului de bază brut, a indemnizațiilor, a sporurilor, precum și a altor elemente de calcul salarial, salariile s-au stabilizat, înregistrând același nivel mediu cu cel aferent lunii martie 2017.

De ce au acordat companiile mai multe prime?

Aşadar, pentru a compensa scăderile salariale datorate ordonanței de urgență, companiile au acordat angajaților în primul trimestru al acestui an bonusuri și beneficii extra-salariale mai mari cu 68% față de media din aceeași perioadă a anului trecut. Este de departe cea mai mare valoare înregistrată pentru acest indicator la început de an, marjele de creștere situându-se în anii precedenți între 6% și 23%.

“Aceste valori reprezintă efectele schimbărilor legislative ce au avut loc la începutul anului. Mai exact, chiar dacă salariul minim brut pe economie a crescut de la 1.450 lei la 1.900 lei, această creștere nu a determinat majorarea veniturilor nete în aceeași măsură, așa cum a fost cazul anul trecut și cum ar fi fost de așteptat. Dimpotrivă, salariile au suferit o diminuare semnificativă în primele două luni ale anului, scădere nemaiîntâlnită în cursul ultimilor 2-3 ani”, a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree.

În cazul angajărilor, în primul trimestru din 2018 comparativ cu perioada similară a anului trecut, acestea au continuat trendul ascendent, procentul de creștere fiind de 11%. Pe sectoare de activitate, cele mai mari creşteri ale numărului de angajări au fost înregistrate în construcții, logistică, producție, serviciile financiare, companii de tehnologie și infrastructură IT sau servicii digitale.

Zilele de concediu

De asemenea, în perioada analizată, angajații și-au luat mai multe zile de concediu comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut în contextul în care vacanța intersemestrială de iarnă a elevilor se conturează de la an la an ca un reper pe harta zilelor libere.

Prin urmare, numărul zilelor de concediu de odihnă a evoluat în primul trimestru cu 4% față de perioada similară din 2017, în timp ce numărul zilelor de concediu medical luate de angajați a crescut cu 13%.

Aceste creșteri ale numărului de zile de concediu au determinat și o evoluție pozitivă a indicelui “Bunăstarea Angajatilor”, cu 28%.

 

 

 

Citiți și despre: