Stiri: Energie

Tranzactie bancara

Valoarea tranzacțiilor din energie și utilități, un nivel record la începutul lui 2018

12.06.2018

Valoarea tranzacțiilor din sectorul de energie și utilități ajunge la 97 miliarde de dolari în trimestrul I al anului curent, un record trimestrial absolut. Mai exact, 15 tranzacții cu valori de mai multe miliarde de dolari cumulează 90% din valoarea totală a tranzacțiilor, se arată în raportul EY Power transactions and trends: Q1 2018 (PTT), care infică faptul că o singură megatranzacție anunțată pe piața europeană a contribuit cu 48% din valoarea totală a preluărilor.

Conform raportului, 49% din toate tranzacțiile anunțate în trimestrul I al anului 2018 sunt din domeniul energiei regenerabile, având în vedere că multe dintre companiile de utilități încep să construiască și să opereze propriile unități de producție a energiei regenerabile, iar adoptarea vehiculelor electrice continuă să impulsioneze investițiile în tehnologiile asociate acestora.

S-a mai constatat că 71% dintre executivii din sectorul energiei și utilităților plasează acum transformarea portofoliului printre prioritățile conducerilor companiilor, acestea căutând din ce în ce mai mult să investească în tehnologii emergente.

O mega tranzacţie germană

În Europa, sectorul energiei și al utilităților a atins o valoare record a tranzacțiilor, de 63,1 miliarde de dolari în primul trimestru al anului 2018. 96% din această valoare a fost generată de tranzacții din domeniul energiei regenerabile, transportului și distribuției și activelor integrate.

Achiziția Innogy de către compania germană E.ON a fost cea mai mare tranzacție anunțată din primul trimestru al anului 2018, contribuind cu peste 76% la valoarea totală a tranzacțiilor. Iar finalizarea cu succes a acestei tranzacții ar putea declanșa o schimbare fundamentală pe piața germană și va încheia era companiilor de utilități integrate pe verticală, se arată în raport.

„Sectorul european al energiei și utilităților continuă să fie atras de investițiile în energia regenerabilă, fiind anunțate 30 de tranzacții în domeniul energiei verzi în primul trimestru al anului 2018, cu o valoare totală de 6,3 miliarde de dolari. Având în vedere faptul că firmele de utilități tradiționale din Europa continuă să resimtă presiunea din partea sectorului energiei regenerabile și se confruntă cu excedentul de ofertă și cu scăderea cererii, am putea vedea un proces mai puternic de consolidare și de extindere la nivelul companiilor”, a declarat Coordonatorul EY Global Power & Utilities Transactions, Miles Huq.

Ce se întâmplă în România?

În România, se constată un interes diminuat al capitalului privat pentru capacități convenționale mari de producere a energiei electrice.

„Furnizarea de soluții descentralizate de tip “contracted generation” este la modă în întreaga Europă, dar continuă să fie blocată în România de cadrul legislativ al pieței angro. Același cadru va bloca în continuare dezvoltarea de noi proiecte bazate pe energii regenerabile, deși se fac eforturi pentru a îmbunătăți economicitatea celor deja puse în funcțiune și se încurajează apariția prosumerilor. Este posibil să vedem și în România tranzacții cu proiecte operaționale în domeniul energiilor regenerabile, atât din nevoia de consolidare a generatorilor, cât și din nevoia de integrare pe verticală a furnizorilor, ale căror marje sunt puse sub presiune într-o “Sellers’ Market”, precum piața românească angro de electricitate”, spune Valeriu Binig, Partener EY România.