Slide

Stiri: Energie

Valoarea tranzacţiilor din sectorul de petrol şi gaze a crescut cu 69%, în 2014

26.02.2015

Anul trecut, valoarea globală a tranzacţiilor din sectorul de petrol şi gaze a crescut cu 69%, însă volumul tranzacţiilor şi-a continuat declinul pe fondul creșterii volatilității, conform studiul EY – Global Oil and Gas Transactions Review 2014. Astfel, incertitudinile legate de preţurile materiilor prime vor continua să influenţeze deciziile în tranzacții în acest an, pe măsură ce companiile caută stabilitatea financiară.

„După mai bine de trei ani de preţuri mari și relativ stabile ale petrolului, slăbirea fundamentelor pieței din a doua parte a lui 2014 a depăşit, în cele din urmă, ca importanţă, incertitudinea geopolitică, fapt care a generat scăderea preţurilor la produse petroliere cu mai mult de 50% şi încetinirea activităţii de tranzacționarespresfârșitul anului”, precizează specialiştii EY.

Raportul arată faptul că 2014 a fost remarcabil pentru tranzacţiile din sectorul de petrol şi gaze, în pofida scăderii cu 20% a volumului tranzacţiilor, la un număr de 1885 de la 2367 în anul 2013.

Valoarea globală totală a tranzacţiilor a crescut cu mai mult de 69% faţă de anul precedent, la un nivel de 443 miliarde dolari, mult mai sus decât cel mai recent astfel de vârf, înregistrat în anul 2012, cifrat la 374 miliarde dolari.

O evoluție similară a înregistrat fiecare segment al sectorului de petrol şi gaze. Valoarea tranzacţiilor a avansat cu 21% în zona upstream, cu 88% în downstream, cu 115% în midstream şi cu 242% în zona serviciilor pentru industria extractivă. Totodată, volumul tranzacţiilor a scăzut în fiecare segment, cu excepţia tranzacţiilor din zona de downstream.

Tranzacţiile din segmentul upstream au continuat să domine peisajul global

„Tranzacţiile din zona upstream au continuat să domine peisajul global al fuziunilor şi achiziţiilor, reprezentând aproape trei sferturi din volumul global al tranzacţiilor încheiate, în pofida unei scăderi de 22% faţă de anul precedent”, potrivit EY.

Valoarea totală a tranzacţiilor din zona upstream a scăzut, în acelaşi timp, sub 50% pentru prima dată anul trecut, ca urmare a creșterii activității de tranzacționare în celelalte zone ale sectorului. În schimb, valoarea tranzacţiilor a crescut însă cu 21%.

În mare parte, activitatea de tranzacționare din acest segment a fost impulsionată de consolidarea din Statele Unite și de mega-tranzacţiile de la nivel global. Astfel, 65% din valoarea totală a tranzacţiilor globale de mari dimensiuni din zona upstream (120 miliarde dolari) a fost generat de 50 de tranzacţii cu valori mai mari de 1 miliard de dolari.

Pe zona downstream, cea mai puternică creştere din ultimii doi ani

Anul trecut, pe zona downstream, activitatea a cunoscut cea mai puternică creştere din ultimii doi ani în termeni de volume ale tranzacţiilor şi volume agregate, cu o creștere de 16% faţă de 2013.

„Este singurul segment din sectorul de petrol şi gaze care a înregistrat creşteri record ale volumelor tranzacţiilor în 2014. Valoarea totală raportată a acestor tranzacţii a cunoscut şi ea o creştere de 88% faţă de anul precedent, ajungând la 25,1 miliarde de dolari”, au afirmat specialiştii EY.

SUA au atras cel mai mare număr de tranzacţii din zona downstream (circa 56%), în timp ce Asia (cu excepţia Australiei) şi Europa au atras 16%, respectiv 18% din totalul tranzacţiilor.

„În timp ce activitatea din Europa a scăzut cu 30% pe fondul persistenţei incertitudinii economice şi a dezechilibrelor de tip cerere/ofertă din 2014, segmentul tranzacţiilor din zona downstream nu dă semne de încetinire”, se mai precizează în raportul citat.

Scădere pe segmentul midstream

Pe segmentul midstream, numărul tranzacţiilor a scăzut anul trecut. Totuşi, valoarea lor publică a crescut în mod abrupt.

Cu 102 tranzacţii anunţate, activitatea de tranzacționare a scăzut cu peste 23%, iar valoarea tranzacţiilor a înregistrat o creștere mai mult decît dublă, ajungând la 161 miliarde de dolari, ca rezultat al încheierii câtorva tranzacţii de mari dimeniusiuni.

În ciuda unei scăderi de la an la an a volumului de tranzacţii, valoarea de pe segmentul serviciilor pentru industria extractivă (OFS) a înregistrat o creştere spectaculoasă de 242%, până la nivelul de 72 miliarde dolari în anul analizat, ca urmare a încheierii mai multor tranzacţii mari (inclusiv mega-tranzacţia anunţată de Halliburton în noiembrie). Excluzând tranzacţia Halliburton/Baker Hughes, valoarea tranzacţiilor a continuat să înregistreze o creştere impresionantă de 62% faţă de anul 2013.

„Companiile de petrol şi gaze din întreaga lume caută în prezent modalităţi de generare a veniturilor şi de îmbunătăţire a nivelurilor de costuri în actualul context al scăderii preţului petrolului. Este posibil ca acesta să scadă şi mai mult în absenţa unor schimbări pe termen scurt în balanţa petrolieră la nivel global, dar aşteptările sunt ca piaţa să se consolideze şi activitatea de tranzacţionare să se intensifice până în a doua jumătate a lui 2015. Creşterea preţurilor nu va fi suficientă pentru un succes durabil. Gestionarea eficientă a transformărilor structurale din prezent în sectorul de petrolul şi gaze necesită un grad mare de flexibilitate financiară, operaţională şi de portofoliu”, au explicat reprezentanţii EY.

Legat de perspectivele locale, Valeriu Binig, Partener EY România a afirmat că, în România, clarificarea cadrului de reglementare şi armonizarea cadrului fiscal cu noul cadru privind redevențele în sectorul hidrocarburilor vor facilita noi tranzacții în acest sector

„Investitorii în upstream așteaptă lansarea unei noi runde de concesiuni în domeniu şi clarificările anunțate de autoritățile române pentru 2015”, a declarat acesta.