Slide

Sănătate

Valul 6 de Covid

Valul 6 al COVID-19: Ce impact va avea?

01.08.2022

Valul 6 al COVID-19. Deşi este extrem de contagioasă, subvarianta Omicron BA.5 nu produce atât de multe cazuri severe. După valul Omicron de la începutul acestui an, întreaga lume a început să îşi revină la normal, renunţându-se treptat la toate restricţiile impuse de pandemia de coronavirus. Din păcate, în ultima perioadă, numărul de infectări cu COVID-19, atât în România, cât şi în alte ţări, a reînceput să crească, în contextul în care subvarianta BA.5 a Omicron, care circulă în prezent, este mult mai contagioasă. Însă specialiştii spun că, din fericire, subvarianta Omicron B.A.5 nu produce atât de multe cazuri severe.

Tulpina Omicron BA.5 a devenit dominantă

În doar două luni, tulpina Omicron BA.5 a depășit celelalte variante și a devenit dominantă. Cercetările de laborator ale anticorpilor din sângele persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală ne indică faptul că noua tulpină este extrem de rezistentă. Prin urmare, persoanele care au fost infectate cu COVID-19 în ultimele şase luni pot fi din nou vulnerabile la virus.

Subvarianta BA.5 a Omicron, care circulă în prezent, este mult mai contagioasă, însă nu produce atât de multe cazuri severe

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), creşterea rapidă a cazurilor de COVID-19 ne arată că vom avea o toamnă şi o iarnă dificile din acest punct de vedere. La nivel european, OMS recomandă ţărilor să monitorizeze evoluţia cazurilor şi să ia măsuri astfel încât să fie evitate problemele care au apărut în trecut privind sistemele de sănătate.

Valul 6 al COVID-19. Creşterea spitalizărilor

„Odată cu creșterea cazurilor, asistăm și la o creștere a spitalizărilor, care urmează să avanseze și mai mult în lunile de toamnă și de iarnă, pe măsură ce școlile se redeschid, oamenii se întorc din vacanțe și vremea se răceşte” , spun reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.  Această prognoză reprezintă o provocare uriașă pentru angajaţii din domeniul sănătății.

În ultimele şase săptămâni, ţările din Europa au raportat o triplare a cazurilor de COVID-19

În ultimele şase săptămâni, ţările din Europa au raportat o triplare a cazurilor de COVID-19. S-au înregistrat aproape 3 milioane de noi infectări într-o doar şapte zile, reprezentând aproape jumătate din toate cazurile noi la nivel global. De asemenea, ratele de spitalizare din cauza COVID-19 s-au dublat în aceeași perioadă, internările la secțiile de terapie intensivă au rămas până acum relativ scăzute. Cu toate acestea, pe măsură ce ratele de infecție în grupurile vulnerabile continuă să crească, crește și numărul de decese.

Recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

Aşadar, ţinând cont de aceste date statistice, OMS recomandă o abordare de urgenţă a situaţiei actuale, astfel încât să nu fie nevoie de măsuri mai dure în toamnă.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, statele din Europa ar trebuie să ia măsuri pentru a creştere procentul vaccinărilor, inclusiv administrarea a două doze de rapel în cazul grupurilor de persoane vulnerabile. De asemenea, se recomandă purtarea măştii de protecţie în interior, în transportul public de persoane, precum şi ventilarea spaţiilor publice aglomerate (şcoli, spaţii de birouri, centre comerciale).

OMS recomandă o abordare de urgenţă a situaţiei actuale, astfel încât să nu fie nevoie de măsuri mai dure în toamnă

În plus, se solicită reintroducerea şi aplicarea unor protocoale terapeutice mai riguroase pentru persoanele care prezintă risc crescut de boală severă.

„După mai bine de doi ani de pandemie, suntem cu toții conștienți că acum dispunem de instrumentele necesare pentru a ne menține siguranță medicală, pentru a evalua nivelul de risc și a lua măsurile necesare de prevenţie”, mai spun reprezentanţii OMS.

Valul 6 al COVID-19. Un nou vaccin, din toamnă

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a solicitat cercetătorilor să dezvolte noi vaccinuri care să acopere şi noua tulpină. Acestea ar putea fi disponibile din toamnă, probabil în luna septembrie. Este vorba practic de un vaccin adaptat variantei Omicron BA.5, care să aibă o eficacitate suplimentară.

Din toamnă am putea avea un nou vaccin adaptat variantei Omicron BA.5, care să aibă o eficacitate suplimentară

Valul 6 de COVID-19 în România

În România, autorităţile sanitare estimează că vârful infectărilor din valul 6 de COVID-19 va fi atins în luna august. În plus, reprezentanţii Guvernului dau asigurări că nu vor mai exista restricţii dure, precum lockdown, închiderea centrelor comerciale, restaurantelor sau altor unităţi de servicii.

Recomandarea de bază pentru prevenirea infectării rămâne purtarea măștii în spații închise şi aglomerate.

De asemenea, se recomandă în continuare vaccinarea. Chiar dacă de la data de 1 iulie, toate centrele de vaccinare din ţara noastră au fost închise, vaccinarea împotriva COVID-19 se poate face acum în cabinetele medicilor de familie.

Prognoza făcută de Ministerul Sănătăţii este că vom depăşi 10.000 de cazuri pe zi în august, în condiţiile în care numărul de teste efectuate este destul de mic.

Estimarea făcută de Ministerul Sănătăţii este că România va depăşi 10.000 de cazuri în august 2022, însă nu se vor impune restricţii

Aşadar, mesajul clar transmis de specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru autorităţi este următorul: trebuie să acţionăm acum pentru a ne pregăti pentru lunile următoare! Toate ţările sunt, prin urmare, îndrumate să consolideze supravegherea COVID-19 și să se pregătească pentru o creştere a infectărilor în toamnă. Deşi nu se vor impune restricţii, populaţia este sfătuită să poate masca de protecţie, în special în spaţiile închise şi aglomerate, pentru a evita o posibilă infectare.

Citeşte şi Noi medicamente pentru pacienţii cu COVID-19