Slide

Agricultura

Ghid de bune practici agricole.

Valul de secetă din Europa aduce cu sine scumpiri masive

01.08.2022

Valul de secetă din Europa. Multe regiuni ale continentului sunt afectate, iar preţurile alimentelor şi energiei continuă să crească. Seceta gravă care afectează mai multe regiuni ale Europei de la începutul anului continuă să se extindă și să se agraveze, ceea ce va aduce scumpiri masive în ceea ce priveşte alimentele şi energia. Toate acestea vin în condițiile  în care în luna iulie 2022 inflaţia la nivel european a ajuns la un nivel record, iar perspectivele inflaţioniste nu sunt deloc bune.

Conform unei analize realizate de Comisia Europeană, seceta din majoritatea ţărilor Europei este una critică, întrucât deficitul de precipitații din perioada de iarnă şi de primăvară a fost exacerbat de valurile de caniculă. Acest lucru ne arată că sunt necesare măsuri pentru gestionarea apei și a energiei în țările afectate de secetă.

Seceta din Europa este critică, întrucât deficitul de precipitații din perioada de iarnă şi de primăvară a fost exacerbat de valurile de caniculă

Lipsa precipitațiilor a afectat culturile în special din Italia, sudul, centrul și vestul Franței, din centrul Germaniei și estul Ungariei, din Portugalia și nordul Spaniei.

Seceta scade randamentele culturilor, iar o producţie mică se va traduce în preţuri mai mari pentru alimente. Prin urmare, Franța, România, Spania, Portugalia și Italia vor trebui să facă față unei recolte agricole reduse. Germania, Polonia, Ungaria, Slovenia și Croația sunt de asemenea afectate.

Franța, România, Spania, Portugalia și Italia vor trebui să facă față unei recolte agricole reduse. Germania, Polonia, Ungaria, Slovenia și Croația sunt de asemenea afectate.

Italia, Spania şi Portugalia, cele mai afectate ţări

Italia a decretat, la începutul lunii iunie 2022, stare de urgență pentru zonele din jurul fluviului Pad, regiuni care aduc aproape 30% din producția agricolă a țării și care trec prin cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani.

Reducerea rezervei de apă a dus la restricții multiple privind consumul de apă. Măsuri similare au fost luate în Franța.

Situația este dificilă și în întreaga Peninsulă Iberică. În Spania, volumele de apă stocate în rezervoare sunt în prezent cu 31% mai mici decât media din ultimii 10 ani. În Portugalia, energia hidroelectrică se află la jumătate din media ultimilor şapte ani. În plus, ambele țări se confruntă cu condiții favorabile producerii incendiilor de vegetație.

Valul de secetă din Europa. Cinci regiuni din Italia sunt în stare de urgenţă din cauza secetei

Producția de energie, în scădere

Producția de energie din centralele hidroelectrice până la începutul lunii iulie a fost mai mică decât media din anii 2015-2021 pentru multe țări europene, în special în Italia (-5.039 GWh față de medie), Franța (-3.930 GWh) și Portugalia (- 2.244 GWh). Aceeași scădere este valabilă și pentru nivelurile rezervoarelor hidroenergetice, care afectează țări precum Norvegia, Spania, România, Muntenegru și Bulgaria, printre altele.

Această lipsă de apă reduce, de asemenea, producţia de energie din multe state europene, fapt care va aduce, de asemenea, scumpiri. Pe scurt, specialiştii spun că aceste condiții de secetă și deficitul de apă afectează producția de energie și reduc randamentul culturilor.

Lipsă de apă reduce producţia de energie din multe state europene, fapt care va aduce, de asemenea, scumpiri

Seceta poate limita sezonul de vegetație al culturilor și poate determina apariţia unor condiții care să creeze probleme legate de infestarea cu dăunători și cu apariţia diferitelor boli în anumite culturi. Recoltele scăzute ale culturilor pot duce la creșterea prețurilor la alimente și la penurie. Seceta poate afecta, de asemenea, sănătatea animalelor.

Valul de secetă din Europa. Prognoze nefavorabile pentru lunile următoare

Pentru lunile următoare, prognozele sunt încă nefavorabile, ceea ce înseamnă că lunile următoare pot compromite alimentarea cu apă şi culturile. Managementul integrat al resurselor de apă în conformitate cu acquis-ul în domeniul apei este vital pentru asigurarea unei cantități durabile de apă de bună calitate pentru toți cetăţenii.

În timp ce strategiile de atenuare a secetei devin în multe ţări extrem de importante, trebuie să fie acordată şi cauza principală a secetei: schimbările climatice. Astfel, sunt necesare eforturi suplimentare, pentru adaptarea preventivă la modelele meteorologice în schimbare, prin protejarea climei și prin aplicarea de soluții durabile în agricultură.

Scumpiri şi în România

În România, ministrul Agriculturii afirmă că situaţia nu este disperată şi că nu sunt probleme legate de sistemele de irigaţii. Acesta consideră că este prea devreme să se pronunţe dacă seceta va afecta următorul an agricol.

Pe de altă parte, asociaţiile de fermierii avertizează că efectele secetei se vor vedea în curând, înregistrându-se noi scumpiri în cazul alimentelor. Carnea, cerealele, în special grâul, şi mierea de albine se află printre alimentele care se vor scumpi cel mai mult în perioada următoare

Valul de secetă din Europa. Asociaţiile de fermierii din România avertizează că efectele secetei se vor vedea în curând, înregistrându-se noi scumpiri în cazul alimentelor

În plus, ministrul Mediului anunţa că rezervoarele strategice sunt pline în procent de 68%, în timp ce, la ora actuală, 70% din ţară suferă de secetă.

În ţara noastră, preţurile de consum, în luna iunie 2022 comparativ cu luna mai 2022, au avansat cu 0,8%. Astfel, rata anuală a inflaţiei în luna iunie a fost 15,1%, faţă de iunie 2021, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Fermierii însă îşi pun speranţele că în următoarele săptămâni va ploua, astfel încât producţia agricolă să nu fie atât de afectată, iar scumpirile să nu afecteze populaţia chiar atât de rău.

Citeşte şi Producţia agricolă a României: Cele mai noi date publicate de INS