FMCG

Vânzări în creștere pentru Hutton

30.08.2013

Hutton: de la o afacere de familie, la cifră de afaceri de peste 9 milioane de lei

Povestea Hutton a început acum mai bine de 20 de ani. La acea vreme, la Botiz, o localitate mică aproape de Satu Mare, familia Hutton deschidea o mică afacere: producerea tăițeilor de casă, fără planuri foarte bine puse la punct sau scopul de a deveni cei mai mari producători de paste din Ardeal, lucru care de altfel s-a întâmplat odată cu trecerea anilor și cu respectarea calității produselor realizate.

Pe o suprafață de doar 50 de metri pătrați, cinci persoane, toate parte din familia Hutton, produceau manual, zilnic, aproximativ 25 de kilograme de tăiței în trei forme: romburi, frunzuițe și tăiței lați. Produsele erau apoi vândute în lanțurile magazinelor Alimentara, singurele de profil care erau deschise la acea vreme. Pentru că producția dura foarte mult timp, familia Hutton a confecționat în regie proprie mai multe dispozitive manuale ajutătoare, iar apoi au fost achiziționate un malaxor, un uscător și o presă italiană pentru aluat, care să ajute la o producție mai ridicată.

Toate acestea, plus pasiunea celor care s-au implicat în afacere au ridicat producția de la doar 25 de kilograme de tăiței pe zi la aproximativ 1.000 de kilograme pe zi la finalul anilor ’90. Acesta a fost și momentul în care afacerea a trecut la un alt nivel. Cu eforturi financiare ridicate, familia Hutton a cumpărat un teren la periferia orașului Satu Mare și a început construcția unei hale modere și încăpătoare. Acesta este și cel mai important moment din istoria companiei: “Mutarea activității de producție din vechea și deja neîncăpătoarea locație din Botiz (unde a rămas sediul social al firmei) în Satu Mare într-o hală nouă, modernă”, ne-a declarat Richard Hutton, directorul Hutton.

În perioada 2006 – 2012 s-au demarat parteneriate cu diverse firme de distribuție din Ardeal, ajungându-se astfel la un total de 15 județe în care ajungeau pastele Hutton. Tot treptat, inițial la nivel local, apoi regional, produsele Hutton au apărut pe rafturile unor rețele naționale și internaționale de magazine. Așa a ajuns Hutton să fie cel mai mare producător de paste din Ardeal, cu un capital integral românesc, fiind printre primii 10 din țara noastră. Desigur, menținând calitatea produselor care este “primordială”, așa cum spun reprezentanții Hutton, în derularea activității companiei.

Practic, o simplă comparație arată că de la 25 de kilograme de tăiței pe zi, Hutton produce astăzi, la mai bine de 20 de ani de la lansarea afacerii, nu mai puțin de opt, chiar nouă tone de produse zilnic.

Creștere de 20% a vânzărilor pentru 2013

Anul trecut, Hutton a publicat o cifră de afaceri de 8,3 milioane de lei, în creștere față de anul precedent, iar estimarea pentru anul acesta este de 9,4 milioane de lei. “Am finalizat recent o extindere a capacității de producție (iarna 2012 – 2013) ce ne oferă posibilitatea triplării în viitor a cifrei de afaceri anuale”, adaugă Richard Hutton, directorul Hutton România.

Pentru anul acesta, oficialii Hutton se așteaptă ca vânzările să crească cu un procent de 20%. Estimările mizează pe extinderea capacității de producție și lărgirea portofoliului de produse. În anul 2012, Hutton a investit 4,7 milioane euro în construirea unei noi hale de producție și în dezvoltarea unei linii continue de producție paste lungi cu capacitate de 600 kg/oră, plus o linie de ambalare și cartonare, silozuri interioare pentru făină cu capacitate de stocare de 150 t, linie de spargere și dozare ouă și alte utilaje și tehnologii specifice de ultimă generație. Această nouă linie dublează capacitatea de producție a fabricii Hutton situată în Satu Mare, introducând de asemena un nou sortiment în portofoliul companiei: pastele lungi.

“Am lărgit de curând portofoliul de produse Hutton cu câteva modele de paste lungi: spaghete și macaroane / bucatini, asta pentru a răspunde solicitărilor venite din partea consumatorilor de paste Hutton, de altfel aceste modele sunt foarte populare în toată țara, indiferent de regiune”, ne-a declarat Richard Hutton.

În tot acest timp, cei mai ceruți rămân tăițeii de supă romburi, care sunt produși de altfel de Hutton încă de la începutul companiei, când Hutton era o mică afacere de familie asta “datorită popularității supei de pui cu tăiței în zona Ardealului și a savorii deosebite a tăițeilor cu <multe ouă>”, ne-a explicat Richard Hutton.

Care sunt planurile pentru viitor ale companiei Hutton? Dezvoltarea continuă a companiei în plan teritorial și financiar, creșterea notorietății brandului Hutton, consolidarea poziției pe piețele atinse deja, cu ajutorul flexibilității, vitezei de reacție și menținerii calității înalte deja impuse, toate acestea folosind tehnologie italiană modernă, de la cei mai bine apreciați constructori din domeniu.

În prezent, Hutton produce 24 de forme de paste în 52 de variante de ambalare: de la cele mărunte pentru supă, până la cele medii și lungi. 

Hutton produce paste făinoase de calitate din făinuri grifice de grâu și porumb iar această calitate derivă din următoarele 4 puncte forte:

  • Selecția riguroasă a făinurilor folosite: ingredientele sunt analizate cu atenție în laboratorul companiei, analiza de control făcându-se la fiecare livrare din partea furnizorilor,
  • Furnizarea de produse clasice care combină îndemânarea tradițională a producătorilor de paste cu tehnologia modernă. În acest sens Hutton produce paste ce își mențin forma în timpul fierberii, nu se înmoaie și prezintă o bună creștere în volum, lasă puține sedimente, au o textură fermă și nu se lipesc,
  • Atitudinea etică și morală – soluție pentru siguranța tuturor,
  • Logistica și politica de livrări sunt preocupări ce garantează servicii fără erori de 20 ani.

Procesul de verificare a calității și verificărilor interne sunt atestate de certificări. Firma Hutton a obținut în anul 2007 certificările SRAC în conformitate cu standardele ISO 9001/2001 și ISO 22000/2005.

Responsabilitate socială

În tot acest timp, Hutton are deja o tradiție în a se implica în demersuri sociale, precum:

  • Furnizori constanți ai magazinului social SOMARO Satu Mare,
  • Parteneri fideli ai Fundației Hans Linder Hutton Hans Lindner,
  • Susținători ai Serviciului de Ajutor Maltez Hutton Maltez,
  • Parteneri în campania de caritate organizată de portalul de știri în limba maghiară szatmar.ro,
  • Parteneri în campania de ajutorare a sinistraților afectați de viscol din Moldova.