Stiri: Energie

Vânzările de carburanţi ale Rompetrol, în creştere

24.07.2015

Grupul KMG International a înregistrat în prima jumătate a acestui an o creştere de peste 10% a cantităţilor de materie primă procesate şi o îmbunătăţire cu circa 28% a rezultatului operaţional (EBITDA), până la un nivel de aproximativ 82 milioane dolaro. În 2014, grupul a obţinut un profit operaţional de 142 milioane dolari.

Rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, dar şi divizia de petrochimie au prelucrat în primul semestru peste 2,9 milioane tone de materie primă, de la 2,6 milioane tone în perioada similară din 2014. În prezent, rafinăria Petromidia procesează în medie aproximativ 15.000 de tone de materie primă pe zi, în creştere cu peste 7% faţă de media atinsă în 2014 – 13.800 de tone/zi.

“Rezultatele operaţionale atinse de Grup în primul semestru al anului continuă performanţele remarcabile înregistrate în 2014, unice în cei 15 ani de la înființarea sa. Am reuşit să obţinem un nivel record a unităţilor de producţie, acesta fiind susţinut de implementarea programului de transformare – Change for Good, dar şi de extinderea produselor Rompetrol în regiunea Mării Negre prin construcţia a 6 noi staţii în România şi Moldova, modernizarea şi alinierea benzinăriilor Rompetrol la noul concept (Romania, Georgia şi Moldova) şi transferul a 46 de unităţi din sistemul company owned, company operated în cel company owned, dealer operated”, declară Zhanat Tussupbekov, directorul general al KMG International.

Vânzările de carburanţi prin staţiile Rompetrol din România, Bulgaria, Georgia şi Moldova s-au ridicat în perioada ianuarie – iunie la 1,26 milioane tone, în crestere cu 3% faţă de nivelul atins în perioada similară din 2014. În 2014, vânzările totale au fost de 2,23 milioane tone (+15%).

În acelaşi timp, exporturile realizate de principalul activ al Grupului – Rompetrol Rafinare către subsidiarele KMG International din Bulgaria, Moldova, Georgia, Turcia şi Ucraina, dar şi către partenerii din regiunea Mării Negre s-au majorat cu circa 34%, până la un nivel de circa 240.000 de tone.

Grupul KMG International a înregistrat în primul semestru o cifră brută de afaceri de peste 5,5 miliarde dolari, în scădere faţă de nivelul consemnat în perioada similară a anului trecut – 6,7 miliarde dolari, pe fondul unei scăderii semnificative a cotaţiilor internaţionale la materia primă şi a produselor petroliere. KMG International a virat în primul semestru către bugetul de stat circa 775 milioane dolari, după ce în 2014 valoare totală s-a ridicat la 1,93 miliarde dolari.

„Cu investiţii totale de peste 1,4 miliarde dolari, grupul alături de unicul său acţionar – KazMunayGas – a reuşit în perioada 2007-2014 să atingă în Romania un nivel de peste 33 milioane tone de materie prima procesată, exporturi de peste 10,8 miliarde dolari, având contribuţii către bugetul de stat de peste 10,5 miliarde dolari, peste 4.200 de parteneri comerciali anual şi un impact social lunar pentru 30.000 de persoane”, a adăugat Zhanat Tussupbekov.