Stiri: Energie

Vanzari carburanti

Vânzările de carburanți au cunoscut o accelerare

24.08.2015

Vânzările de carburanți din ultima perioadă au cunoscut o accelerare în contextul cotațiilor scăzute ale țițeiului și al condițiilor economice de ordin favorabil, susțin reprezentanții OMV Petrom, cel mai mare jucător aflat pe piața carburanților la nivelul României. De asemenea, un alt factor pentru creșterea vânzărilor este reprezentat și de promoțiile desfășurate de companiile petroliere, lucru care a dus la inversarea trendului economic pentru piața carburanților în ultima perioadă.

Încă de la finalul anului 2014 trendul de accelerare a putut fi observat, după ce tariful țițeiului a scăzut consistent, ajungând în anumite intervale la 50 de dolari per baril. Cu toate acestea, efectele cotației petrolului la nivel de tarif final de pompă nu poate fi categorisit drept unul semnificativ. Mai exact, acesta este foarte ușor sesizabil, susțin reprezentanții companiei OMV Petrom.

Contribuțiile semnificative la prețul final de pompă pentru combustibil sunt compuse din mai multe elemente. Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Upstream, a explicat că în ecuația prețului final de pompă o mare contribuție vine din partea taxelor și impozitelor.

”Noi suntem responsabili doar de jumătate din prețul final, întrucât cealaltă jumătate este reprezentată de taxe, accize, TVA și alte impozite”, a declarat reprezentantul OMV Petrom. De asemenea, Selischi a adăugat că o a patra componentă pentru prețul final este și competiția de pe piața de consum al combustibililor.

Potrivit estimărilor efectuate de OMV Petrom în primele șase luni ale anului 2015 vânzările de carburanți au cunoscut o creștere de 6,2 procente, practic o creștere peste media pieței de 9,4 la sută. Exceptând raportările OMV Petrom și ceilalți jucători de pe piața din România au raportat creșteri de vânzări după cum urmează: Rompetrol – vânzările crescute cu 7 procente, Mol România – vânzări crescute cu 13 la sută.

În același timp, potrivit lui Andreas Matje, director financiar OMV Petrom, vânzările cu amănuntul au cunoscut și ele o majorare de 5,9 la sută, totul în pofida creșterii taxelor la combustibili și a concurenței.