Vânzările de maşini şi motociclete, în creştere

14.09.2016

Cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut în primele şapte luni ale anului atât ca serie brută, cu 16,9%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 16,4%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Evoluţia pozitivă s-a datorat mai ales creşterilor înregistrate la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+38,0%), comerţul cu autovehicule (+27,2%), întreţinerea şi repararea autovehiculelor (+15,7%) şi la activităţile provenite din comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+2,3%).

În luna iulie, afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au crescut cu 16,3%, ca serie brută, şi cu 20,8%, ajustat în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, faţă de luna similară din 2015. Raportat la iunie, creşterile au fost de 3,2%, respectiv de 1,4%.

În acelaşi timp, afacerile din serviciile de piaţă prestate populaţiei s-au majorat la şapte luni cu 11,7%, serie brută, şi cu 12%, ajustat. Luna iulie a adus o creştere de 6,8%, serie brută, faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, şi cu 8,4%, ţinând cont de zile lucrătoare. Comparativ cu iunie, indicatorul a urcat cu 7,2%, respectiv 1,1%.

Trendul din primele şapte luni a fost susţinut de serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+34,3%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+20,2%), activităţile de spălare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blǎnurilor (+11,3%) şi de la activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+5,5%). Activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative au scăzut cu 1,4%.

 

 

Citiți și despre: