Stiri: Constructii

Vanzarile de terenuri din Romania

Vânzările de terenuri din România, evoluție spectaculoasă

20.03.2019

În 2018, piața terenurilor s-a dublat. Per total, suprafața tranzacționată în 2018 depășește 140 ha, de două ori mai mare decât în 2017, conform datelor CBRE, liderul mondial și național pe piața de consultanță imobiliară.

Suprafața tranzacționată în 2018 a fost destinată dezvoltări proiectelor de:

  • spații de birouri
  • spații comerciale
  • ansambluri rezidențiale
  • proiecte industriale

Vânzările de terenuri din România. Spații de birouri

Sectorul spațiilor de birouri a fost dominat de companii ca Globalworth, Portland Trust și Forte Partners. Acestea au cumpărat loturi de teren cu o valoare totală estimată la 23,7 milioane euro. Suprafață cumulată a ajuns la 32.000 m².

Vânzările de terenuri din România. Rezidențial

De asemenea, investitori precum Opus Land și One United Properties au cumpărat 116.000 m². Terenurile sunt destinate construcțiilor rezidențiale, a căror valoare se plasează la aproximativ 20,4 milioane euro.

Vânzările de terenuri din România. Proiecte mixte

Totodată, proiectele comerciale, cele mixte, precum și dezvoltările industriale și logistice s-au înmulțit la rândul lor în 2018, constituind motivul a numeroase achiziții.

Conform CBRE, cele mai multe tranzacții cu terenuri au avut loc în București.

Vânzările de terenuri din România. Cele mai mari tranzacții

Printre cele mai mari tranzacții care au marcat piața terenurilor în 2018, se află achiziția de către Mitiska REIM, a terenului fostei fabrici Helitube din Colentina, care ocupă o suprafață de 89.500 m². Acolo va fi început un proiect de spații comerciale.

Dezvoltatori de spații logistice și industriale, precum P3 și WDP, au achiziționat în 2018 loturi de teren care totalizează 600.000 m². În perioada următoare se așteaptă demararea mai multor construcții pe acest segment.

Vânzările de terenuri din România. Proiecte de tip “mixed use”

O tendință din ce în ce mai puternică este apariția proiectelor imobiliare de tip “mixed use”. Este vorba de proiecte în care se îmbină două sau mai multe componente, de exemplu spațiile de birouri cu spațiile comerciale și cele rezidențiale.

Așadar, companii cunoscute pe piață, precum Globalworth, AFI Europe, Speedwell, One United Properties și-au îndreptat atenția către acest gen de dezvoltări. Companiile au investit în achiziția a 154.000 m², pe care vor fi ridicate proiecte mixte.

Din această suprafață totală, 53.000 m² sunt incluși în tranzacția prin care a fost vândut terenul fostei fabrici Ventilatorul din Capitală, intermediată de CBRE.

Vânzările de terenuri din România. Cerere din sectorul de retail

La nivelul întregii țări, cele mai multe cereri au venit, anul trecut, din partea marilor retaileri. Aceștia și-au redobândit încrederea în potențialul de dezvoltare al orașelor regionale.

Companii precum Mitiska REIM, Prime Kapital, Catinvest și-au securizat, așadar, proiecte prin achiziția de terenuri în Baia Mare, Iași și Craiova.

Una dintre cele mai mari tranzacții care au avut loc în țara noastră, anul trecut, este vânzarea unui teren de 42 hectare situat în Simeria, județul Hunedoara, către BSH Electrocasnice Manufacturing SRL, filiala română a concernului german BSH Hausgeräte GmbH. Compania va construi aici o fabrică de mașini de spălat. Este vorba de prima unitate de acest tip deținută de producătorul german în România. Ttranzacția a fost asistată de CBRE.

Vânzările de terenuri din România. Prețuri

Prețurile terenurilor s-au situat, în general, la un nivel constant în 2018.

În Capitală și în cele mai mari orașe regionale, cum sunt Cluj-Napoca, Timișoara și Iași s-au observat ușoare creșteri, de aproximativ 10%, în zonele cele mai populare.

Vânzările de terenuri din România. Estimări pentru anul curent

“În 2019, toți indicatorii analizați arată că prețurile vor rămâne constante. Pe piața de birouri, creșterile vor fi temperate de presiunea indusă de noile reglementări fiscale și de majorarea salariilor. Pe segmentul rezidențial, vânzările nu mai au același ritm, iar acest lucru va ține și costurile terenurilor la un nivel similar cu cel din ultima perioadă. Pe viitor, tendința de temperare a prețurilor ar putea fi întreruptă de punerea în vânzare a unor terenuri foarte bine amplasate, care dispun și de Plan Urbanistic Zonal (PUZ), ceea ce le-ar crește valoarea”, a declarat Andrei Brînzea, Head of Land Development al CBRE Romania.

Citește și Rabla 2019. Modificări importante în cadrul programului