Vast Resources, compania minieră listată la bursa din Londra, anunță că ultimele procese de forare de la iazurile minei din Băița Plai, realizate pe o suprafață de 630 de metri, au confirmat prezența unor cantități mai mari de cupru, zinc, plumb sau chiar argint decât cele estimate anterior.
Astfel, în comparație cu primele estimări, noile cifre indică:
– O creștere cu 12% a cantității de cupru/tona de minereu procesat
– O creștere cu 14% a cantității de zinc/tona de minereu procesat
– O creștere cu 84% a cantității de plumb/tona de minereu procesat
– O creștere cu 24% a cantității de argint, ajungându-se la o cantitate de 9.15 g/tona de minereu procesat
Este pentru prima oară în ultimii 40 ani când aceste iazuri sunt ecologizate, un proiect necesar de protejare a mediului înconjurător. Procesul de testare va continua și în următoarele luni, întrucât acesta va ajuta compania să stabilească modalitățile optime de prelucrare a minereului.
„Ecologizarea iazurilor de decantare din Fâneața este un proiect foarte important pentru noi, deoarece am găsit o modalitate potrivită prin care putem transforma procesul de protejare a mediului într-o activitate profitabilă. Până acum, rezultatele sunt îmbucurătoare și vom continua să lucrăm la prospectarea zonei, pentru a ne asigura că studiul de fezabilitate planificat pentru partea a doua a anului va fi unul complet și corect”, a declarat Andrew Prelea, Președinte și Director Executiv al Vast Resources România.
Activitatea de la iazurile de decantare din Fâneața se desfășoară în paralel cu procesul de redobândire a dreptului de începere a lucrărilor la mina din Băița Plai, dar și cu extinderea activității desfășurate în restul țării. La începutul anului, Vast Resources a obținut două noi licențe de prospectare în județul Bistrița Năsăud (în zonele Piciorul Zimbrului și Măgura Neagră, situate în apropierea orașului Zagra).
Explorarea celor două zone au scopul de a analiza posibilitatea transformării acestor depozite în surse reale de minereu pentru un potențial complex metalurgic pe care compania își propune să îl construiască la Mănăila ori Cârlibaba.