Producatori

VCST Automotive Production Alba, radiografia unei companii de clasă mondială

01.03.2016

Compania belgiană estimează o evoluţie uşor pozitivă a pieţei în ansamblu. VCST este recunoscută în industria Automotive pentru standardul înalt de calitate al produselor livrate, cât şi pentru deschiderea şi disponibilitatea cu care vine în întâmpinarea problemelor clienţilor.

Compania multinaţională cu sediul în Sint Truiden, Belgia, cunoscută pe plan mondial ca lider în proiectarea tehnologică şi execuţia de componente auto, a fost fondată în 1972, ca parte a grupului DAF, achiziționat ulterior (1975) de Volvo, de unde și numele VCST –Volvo Cars Sint Truiden. La ora actuală, compania ţinteşte o poziţie de top în piaţa de profil, ca furnizor de elemente de propulsie de mare precizie: roţi dinţate, arbori dinţaţi sau componente de frână. Aceste produse sunt utilizate în motoare, transmisii şi sisteme de frână ABS, în autoturisme, camioane, vehicule şi utilaje și alte echipamete industriale.

“VCST Automotive Production Alba a crescut de la an la an, atât în număr de personal, cât şi în cifra de afaceri. Astăzi putem spune că suntem deja pe harta producătorilor de componente auto în special din Europa, şi avem parteneri și clienţi de top din industria de profil”, ne declară Alexandru Goia, director VCST Automotive Production Alba.

Concepte inovative

Strategia VCST urmăreşte să creeze parteneriate pe termen lung cu clienţii săi. Furnizarea de soluţii inovative face parte din această strategie, iar departamentul R&D este focusat pe problemele clienţilor. Unul dintre cele mai recente inovaţii ale companiei este Conceptual ,, split gear “, dezvoltat pentru una din problemele de mare actualitate din Automotive, şi anume reducerea zgomotului în angrenaje. Acest concept este deja implementat în producţie pentru o parte din clienţi (Tyssen Krup Presta/General Motors, Ford) sau în fază avansată de testare pentru proiecte în derulare pentru clienţii Audi și Porsche.

O altă inovaţie recentă este Conceptul GCP (Gap Creator Part) ce permite reglajul rapid şi de mare precizie a jocului în angrenaje la montarea în cutia de viteze. Este deja implementată în producţie pentru clientul VW, şi în curs de implementare pe proiecte cu alţi clienţi importanţi ca Audi și Porsche.

Misiune şi valori

VCST este un partener de afaceri de o înaltă performanţă care concurează ca un producător global de specialitate în prelucrarea componentelor pentru pieţele de autovehicule.

“Misiunea declarată a grupului VCST, şi implicit a fabricii din Alba Iulia este de a depăşi aşteptările partenerilor noştri prin furnizarea la timp a produselor în acord cu tradiţiile VCST de standard de înaltă fabricaţie pentru a susţine parteneriate pe termen lung”, spune conducerea companiei.

Oferind soluţii de viitor, VCST îşi onorează întotdeauna promisiunile, iar liniile de bază sunt stabilite corect şi asigurate în timp. De aceea, clienţii companiei se pot bucura de produse fiabile, de durată.

Succesul echipei este dat de o colaborare dincolo de graniţe, căutând împreună avantaje competitive, angajaţii sunt motivați pentru a câştiga împreună. De asemenea, adoptând diversitatea, echipa companiei promovează munca în echipa virtuală, construieşte competențe la nivel global şi abordează provocările cu o diversitate de idei şi cunoştinţe.

Inspirând putere şi energie pentru a câştiga, VCST profită de oportunităţi pentru a evolua şi pentru a-şi depăşi aşteptările.

Acestea sunt valorile grupului VCST, valori ce stau la baza activităţii sale încă de la început.

Planuri de extindere

VCST Automotive Production Alba este în sine cea mai importantă investiție fiind rezultatul unei investiții de 35 de milioane de euro a grupului VCST, valoare atât pentru clădiri cât și pentru utilaje. Aceasta este dotată cu maşini CNC noi, dar şi echipamente de măsură şi control specifice prelucrării prin aşchiere roți dinţate, care echipează două laboratoare de măsurători dimensionale şi duritate/structură la cel mai înalt standard tehnic.

“În ceea ce priveşte viitorul apropiat, discutăm astăzi de extinderea fabricii. Avem un plan clar, deja aprobat, şi suntem în curs de finalizare a tuturor detaliilor pentru semnarea contractului cu antreprenorul general pentru extinderea de aproximativ 5200 mp suprafaţă construită pentru producţie, plus anexe utilităţi, parcare și cantină cu capacitate de ~250 locuri/persoane. Conform planului, construcţia va începe în luna mai, iar noua hală trebuie să fie 100% funcţională la sfârşitul lunii Decembrie 2016, pentru a primi noile echipamente cu care vom produce din Ianuarie 2017”, spune Alexandru Goia.

Acestă investiţie pentru construcţie şi echipamente este estimată la aproximativ 10 milioane de Euro.

Rezultatele vizitelor şi auditurilor clienţilor, dar și contractele acceptate de aceştia cu fabrica din Alba, au confirmat încrederea pe care clienţii o au deja într-o fabrică atât de tânără! 

Dezvoltare durabilă

Conform unui plan realizat pe termen lung, conducerea companiei şi-a propus să ajungă în 2020 la o cifră de afaceri de ~50 milioane Euro pentru fabrica din Alba, prin continuarea şi finalizarea proiectelor existente şi noi proiecte care se află deja în diferite stagii de lucru.

Această cifră aduce şi necesitatea creşterii de personal, estimând că în  cinci ani numărul angajaţilor va ajunge la aproximativ 450 de salariaţi.

“Aş dori să punctez că cifra de 50 milioane este mai mult decât o estimare: ea se bazează deja pe ~80 % contracte semnate cu clienți, desigur sub rezerva fluctuaţiilor posibile de cerere pe perioada discutată în industria automotive”, spune directorul companiei.

Strategia VCST rămâne în esenţă aceeaşi cu cea actuală. Ea se bazează pe câteva direcţii de bază, dintre care merită menţionate în mod special crearea şi menţinerea ambientului în care angajaţii să lucreze cu pasiune pentru excelenţă şi îmbunătăţirea continuă şi gestionarea cât mai bună a tuturor resurselor existente pentru a asigura livrarea la timp şi la cele la cele mai înalte standarde de calitate către clienţi.

Ţintele anului 2016

Motivele pentru care clienţii aleg VCST sunt numeroase. Compania oferă o abordarea deschisă a clienţilor cheie globali fiind un partener important în “inovaţie” pentru aceștia, oferind întotdeauna soluții la problemele clienților.

Un produs şi o inginerie de proces excelente înseamnă performanță operaţională de încredere şi de o înaltă calitate, iar adaptarea rapidă la cerinţele specifice ale clienţilor şi furnizarea imediată la clienţi prin prezența regională fac din compania VCST Automotive Production Alba un partener de încredere.

Ţintele anului 2016 sunt de a continua politica de angajare în linie cu bugetul şi cifra de afaceri, politica de instruire a personalului pentru ridicarea continuă a competențelor şi nu în ultimul rând dezvoltarea proiectelor existente.

“Anul 2015 s-a încheiat cu o cifră de afaceri de 14,5 milioane de Euro. În 2016 am bugetat o cifră de afaceri de peste 24 milioane de Euro. Evoluţia de până acum a anului 2016 este peste aşteptări, adică o evoluţie uşor pozitivă a pieţei în ansamblu, ceea ce ne face optimişti în ce priveşte realizarea planificată”, încheie Alexandru Goia, director VCST Automotive Production Alba.