Producatori

VCST

VCST continuă investițiile în automatizare

01.02.2023

Autovehiculele hybrid și full electrice rămân un punct de reper important în strategia de viitor a companiei, existând deja comenzi ferme. VCST Automotive Alba a reușit să realizeze toate proiectele de investiții planificate în anul precedent, în ciuda climatului nefavorabil, și să continue investițiile în automatizare, pentru anul în curs fiind planificată automatizarea unor utilaje cu eficiență scăzută pentru a le îmbunătăți performanța și pentru a se asigura un plus de flexibilitate în producție.

În prezent, VCST Alba are un mediu de producție bine dotat, cu mașini performante, disciplinat și curat, în care se pune accent pe respectul față de colegi și munca pe care o prestează, lucru observat și menționat de către toți clienții și colaboratorii care au vizitat VCST Alba Iulia în ultimul an.

Pentru VCST Automotive Production Alba, IND 4.0 este încă un target pe care, deși nu l-a atins, face pași concreți către realizarea lui

„Planurile sunt mai puțin ambițioase decât în trecut, am învățat the hard way care sunt neajunsurile și provocările implementării unui astfel de sistem. Experții noștri caută soluții pentru a rezolva aceste neajunsuri și sperăm ca până la finele anului viitor să fim în poziția în care să avem linia pilot stabilizată și funcțională, pentru a putea  implementa sistemul pe toate liniile de producție, desigur în situația în care vom putea acoperi necesarul financiar pentru rollout-ul unui astfel de sistem”, ne-a declarat dl. Ioan Lupu, Plant Manager VCST Automotive Production Alba.

Producția de componente pentru vehicule hibride și electrice

În primele 10 luni ale anului 2022, autoturismele full electrice reprezentau 8,1% din piaţă, faţă de anul 2021, când reprezentau doar 2,7%, conform buletinului statistic publicat în 11 noiembrie de Asociaţia Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România.

Prin urmare, autovehiculele hybrid și full electrice rămân un punct de reper important în strategia de viitor a companiei, existând deja comenzi ferme pentru AMT, însă există  și proiecte pentru motoare electrice în lucru, fără impact în viitorul apropiat, majoritatea având ca target anul 2025 pentru SOP.

Industria automotive trece în momentul de față printr-un proces de transformare, electrificarea și sustenabilitatea fiind deja incluse în declarațiile oficiale ale tuturor OEM ca un „must” în următorii ani. Prin urmare, din moment ce mașinile hibride și electrice câștigă tot mai mult teren, se creează o presiune crescută pe motoarele cu combustie internă, respectiv proiectele care produc piese pentru acestea.

„Provocarea majoră pentru noi a fost să rămânem competitivi într-o industrie în declin, mă refer la componentele pentru motoare clasice, și în același timp să ne asigurăm viitorul aducând proiecte noi pentru motoare electrice”, afirmă reprezentanții VCST Automotive Production Alba.

Provocări abordate în mod profesionist

VCST Automotive Alba a traversat un an 2022 plin de provocări, având în vedere contextul pandemic cu toate restricțiile, lipsa semiconductorilor, criza transporturilor maritime, incidentul Suez. În plus, conflictul din Ucraina, creșterea prețurilor la energie, creșterea timpilor de livrare a materiei prime și a pieselor de schimb, fluctuația în comenzi, inflația și creșterea costurilor cu resursa umană au avut de asemenea un impact major asupra modului în care VCST Alba Iulia s-a organizat și a funcționat.

2022 a fost un an în care supraviețuirea a fost cuvântul de ordine, un an în care s-au creat strategii elaborate care să nu afecteze bunăstarea oamenilor, bussiness-ul și, nu în ultimul rând, clienții. A fost nevoie de soluții inedite și multe compromisuri pentru a rămâne în continuare o companie competitivă. Strategia agreată cu Reprezentanții Salariaților s-a bazat pe principiul „puțin de la mulți”, acest lucru făcând posibilă evitarea unor măsuri cu deznodământ neplăcut, cum ar fi concedierile colective.

Strategia agreată cu Reprezentanții Salariaților s-a bazat pe principiul „puțin de la mulți”, acest lucru făcând posibilă evitarea unor măsuri cu deznodământ neplăcut

„Deși am fost nevoiți să trimitem oameni în șomaj tehnic pentru a compensa fluctuațiile de volume, angajații au rămas alături de noi. Flexibilitatea și înțelegerea lor a fost un factor decisiv în atingerea indicatorilor de performanță și financiari trasați pentru 2022, chiar și în condițiile în care piața auto pentru motoarele clasice pierde vizibil teren în fața electrificării”, continuă dl. Ioan Lupu.MAPAL

Păstrarea angajaților, prioritatea principală a VCST

Cum s-a întâmplat cu întreg mediul economic, măririle succesive de prețuri au pus sub semnul întrebării rentabilitatea afacerii VCST Alba Iulia. Compania a trecut prin momente de cumpănă, în care a fost necesar să se regândească toată strategia și planurile pe termen mediu și lung în așa fel încât să se asigure în primul rând continuitatea livrărilor la clienți.

Mai mult decât atât, în activitatea companiei au existat perioade în care surveneau măriri de preț de la furnizori de multe ori cu peste 100%. Gazul, gazele rare și curentul s-au mărit de 3 până la 5 ori, iar trecerea de la companii medii și mici la companii mari au scos VCST Alba Iulia de sub protecția plafonului impus de către guvern pentru acest tip de costuri.

Prioritatea principală a VCST, chiar și în condițiile creșterii exponențiale a cheltuielilor, a fost păstrarea angajaților

„A fost un an în care am încercat să ne păstrăm luciditatea fără a ne pierde umanitatea, prioritatea noastră principală, chiar și în condițiile creșterii exponențiale a cheltuielilor, fiind păstrarea angajaților și sunt mândru să afirm că împreună am reușit să ne atingem acest obiectiv”, afirmă dl. Ioan Lupu.

Performanță în condiții dificile

Cu toate că și anul 2022 a fost unul foarte dificil, VCST a reușit să facă performanță. Din cele peste 596.221 de societăți comerciale care au depus bilanțul contabil în anul 2021, la nivel național, la categoria întreprinderi mari, VCST s-a clasat în primele 5 companii, reușind să își păstreze primul loc la nivel județean și local pentru mai multe categorii:

  • Investiții majore de capital străin;
  • Exportator important cu capital străin;
  • Avantaje salariale oferite angajaților;
  • Contribuție substanțială la bugetul județului;
  • Partenerul tău profesional în cadrul proiectului-parteneriat privind promovarea învățământului profesional;
  • Trofeu de Excelență în baza rezultatelor economico-financiare 2017-2021;
  • Distincție de Excelență în baza rezultatelor economico-financiare 2019-2021;
  • Locul 1 în baza rezultatelor economico-financiare din anul 2021.

„Suntem foarte mândri de aceste realizări! Toate acestea se datorează muncii și implicării tuturor angajaților VCST Alba Iulia, cărora le mulțumim pentru tot efortul depus, și mai ales pentru faptul că au rămas alături de noi!”, mai spune dl. Lupu.

VCST creează un sistem de remunerare bazat pe meritocrație

În anul 2020 au avut loc schimbări majore în cadrul Echipei de Management din VCST Alba Iulia, dar timpul a dovedit că au fost de foarte bun augur. Indicatorii de performanță care țin în special de zona de Resurse Umane vorbesc despre impactul pozitiv adus de aceste schimbări, în condițiile în care fluctuația de personal care în 2021 atingea valoarea de 15,25% a ajuns în 2022 la 9,46%. Modificări s-au putut observa și în ceea ce privește nivelul competențelor, care a crescut de la 68,58%(2021) la 74,71%(2022), absenteismul a scăzut de la 5,80% la 3,42%, numărul de ore de training a crescut de la 1,33 la 1,54, iar nivelul de satisfacție al angajaților a crescut de la 74,31% la 78,10%.

Totodată, pentru a păstra în cadrul companiei persoanele deosebit de competente, compania a adoptat strategia promovărilor interne (doar în 2022, au existat 12 astfel de cazuri).

„Avem o politică de comunicare directă, deschisă și onestă, față de angajații noștri. Avem sesiuni de comunicare directă sau prin platformele interne de comunicare. Ne ajută foarte mult implicarea și suportul Reprezentanților Salariaților, comunicăm transparent, analizăm rezultatele companiei și orice fel de noutăți care pot avea impact în numărul și bunăstarea angajaților și stabilim împreună planurile de măsuri”, menționează dl. Lupu.

Pentru a păstra în cadrul companiei persoanele deosebit de competente, compania a adoptat strategia promovărilor interne

În ultimii doi ani, s-a lucrat foarte mult și la partea de Compensații și Beneficii, astfel încât oamenii merituoși să fie răsplătiți pe măsura muncii lor, dar s-au investit foarte multe resurse și în partea de dezvoltare profesională, atât prin traininguri externe, dar și interne și a fost dezvoltată o colaborare foarte strânsă cu universitățile locale – Universitatea Tehnică Cluj Napoca, Extensia Alba Iulia și Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia.

VCST vizează obținerea statutului de companie neutră din punct de vedere al emisiilor

La nivel intern, VCST a finalizat câteva proiecte care au vizat protejarea mediului înconjurător, în special legate de reducerea amprentei de carbon, cum ar fi trecerea pe iluminat led, optimizarea iluminatului pe hala de producție, recuperarea de căldură de la utilaje și compresoare și eficientizarea colectării selective a deșeurilor și valorificarea acestora.

Prin aceste măsuri, VCST se alătură inițiativei generale în ceea ce privește sustenabilitatea și vizează obținerea statutului de companie neutră din punct de vedere al emisiilor de CO2 până în 2050 pentru fabrica din Alba Iulia și pentru toate punctele de lucru BMT din Europa cel puțin.

VCST se alătură inițiativei generale în ceea ce privește sustenabilitatea și vizează obținerea statutului de companie neutră din punct de vedere al emisiilor de CO2 până în 2050

Referitor la evoluția financiară, anul 2021 a fost un an foarte bun pentru VCST Automotive. Din păcate, în 2022, păstrarea limitelor acceptabile de profit operațional a fost o adevărată provocare, însă compania speră la un an 2023 mai bun, deși rămâne rezervată în a face declarații optimiste în acest moment.

„Ca și până acum, avem ambiția de a ne atinge indicatorii financiari de performanță, dar nu numai, și am încredere că oricare ar fi condițiile, echipa VCST Alba Iulia va găsi soluții pentru a atinge aceste obiective, la fel ca și până acum”, a declarat, în încheiere, dl. Ioan Lupu, Plant Manager VCST Automotive Production Alba.

 

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/supercom-sustine-implementarea-pachetului-de-economie-circulara/