Stiri: Constructii

Venirea studenţilor nu a dus la creşterea chiriilor. Cum au evoluat preţurile?

05.10.2015

Cu toate că în această perioadă se estima că prețurile de închiriere pentru apartamente vor creşte brusc, realitatea din piață este cât se poate de diferită. Astfel, în luna septembrie, înaintea începerii anului universitar, prețurile cu care s-au închiriat locuințele din Bucureşti au stagnat, comparativ cu estimările inițiale. Previziunile arătau prețuri cu până la 10% mai mari, odată cu venirea studenților în Capitală.

În perioada analizată, prețul mediu de închiriere al garsonierelor a avansat cu doar 2 euro comparativ aceeași perioadă din 2014, conform unei analize realizate de anunturiparticulari.ro. În luna septembrie, prețul mediu de închiriere al unei garsoniere a fost de 228 de euro, în condițiile în care ofertele noi au scăzut de la 1.956 în septembrie 2014, la 1.779, luna trecută.

Singurele locuinţe pentru care există mai multe oferte sunt cele cu 2 camere. În septembrie au fost înregistrate 2.106 de noi oferte, față de doar 2.095, în urmă cu 12 luni. În ceea ce privește chiria medie a apartamentelor cu 2 camere, acesta a crescut cu doar 7 euro în ultimele 12 luni, la 320 de euro

La fel s-a întâmplat şi în cazul apartamentelor cu 3 camere. Acestea s-au scumpit în ultimele 12 luni cu 9 euro, de la 413 euro, în septembrie 2014, la 422 de euro, preț mediu la ora actuală. Situaţia asemănătoare se evidenţiează și la nivelul ofertelor noi, al căror număr a scăzut în ultimele 12 luni, de la 906 la 817.

„Condițiile foarte avantajoase de creditare prin programul Prima Casă au un impact semnificativ pe piața imobiliară, transformând o parte dintre chiriașii tradiționali în proprietari sau viitori proprietari de locuințe. Rata pentru un credit Prima Casă pentru o locuință este mai mică decât chiria pentru o locuiță similară. S-a creat astfel o presiune pe piața chiriilor, care a ținut prețurile jos, chiar în condițiile în care ofertele noi de închiriere s-au mai împuținat față de anul trecut și indiferent că ne aflăm într-o perioadă în care prețurile erau așteptate să facă un salt semnificativ”, au explicat reprezentanţii anunturiparticulari.