Stiri: IT&C

Venituri relativ stabile pentru Romtelecom și Cosmote în 2013

07.03.2014

Romtelecom a înregistrat anul trecut venituri de 609,5 milioane euro, menținându-se relativ stabile în comparație cu 2012. Astfel, în 2013, compania și-a continuat evoluția, bazându-se pe câțiva piloni esențiali de dezvoltare reprezentați de soluții ITC la cheie, servicii TV și de Internet.

De asemenea, din punct de vedere al veniturilor înregistrate, o contribuție solidă au avut-o și serviciile de wholesale.

În ultimul trimestru al anului trecut compania a avut venituri cu 8,8% mai mari comparativ cu aceeași perioadă 2012, ajungând la 162,7 milioane euro, în timp ce EBITDA a crescut cu 13,3%.

Soluțiile de sisteme (ITC ) a fost în ultimele trei luni din 2013 divizia care a adus cea mai mare rată de creștere, de peste 470%. Romtelecom implementează soluții ITC la cheie (care includ managed services, virtualizare desktop etc.) pentru clienții corporate, fiind responsabilă, de asemenea, cu operarea soluțiilor respective.

Și numărul de clienți TV a înregistrat o creștere, de 7%, ajungând la peste 1,3 milioane la finele anului 2013, în timp ce baza de clienți de Internet broadband a avansat cu 4,5%, echilibrând tendința de descreștere a serviciilor tradiționale de voce.

”În ceea ce privește ratele de creștere a veniturilor, cea pentru serviciile de Internet a fost de 7%, respectiv 7,4% pentru serviciile TV, la nivel de trimestru. În total, Romtelecom a raportat o creștere a numărului de abonamente, care a ajuns la peste 4,85 milioane la finalul lui 2013”, a anunțat OTE Group, acționarul majoritar al companiei, într-un comunicat de presă.

Veniturile Cosmote – 458,5 milioane euro, în 2013

OTE Group mai deține în România și Cosmote, care anul trecut și-a păstrat trendul ascendent pentru baza de clienţi business, raportând un avans anual de 10,3%.

Per total, baza de clienţi a operatorului (inclusiv Zapp) s-a menţinut la aproximativ 6,1 milioane la finalul lui 2013.

Veniturile de anul trecut ale Cosmote au rămas relativ stabile, la 458,5 milioane euro, în timp ce EBITDA a atins valoarea de 118,9 milioane de euro.

„În ansamblu, anul 2013 a fost plin de provocări şi realizări totodată, pentru operaţiunile fixe şi mobile. Pentru segmentul fix, soluţiile ITC furnizate de Romtelecom au înregistrat cele mai impresionante rate de creştere. Serviciile de Internet şi TV au contribuit semnificativ la evoluţia companiei în termeni de venituri şi număr de clienţi. Veniturile din serviciile pentru operatori au jucat şi ele un rol relevant în stabilitatea financiară a companiei. Pentru segmentul mobil, un reper cheie al ultimului trimestru din 2013 a fost reconfigurarea radicală a portofoliului de abonamente, un pas revoluţionar marcat de Cosmote, având la bază inovaţia prin simplitate şi comunicare nelimitată. Sunt încrezător că performanţa din 2013 este rezultatul răspunsului pozitiv al clienţilor la iniţiativele noastre comerciale şi dovada că strategia pe care am conceput-o este cea corectă”, a declarat Nikolai Beckers, CEO Romtelecom şi Cosmote România.