Veste bună de la ELCEN: Bucureştenii vor avea apă caldă şi căldură la iarnă

30.09.2015

Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) şi Romgaz au ajuns la un acord, astfel încât furnizarea de gaze să nu fie întreruptă după 15 octombrie. Bucureştenii vor beneficia, prin urmare, de apă caldă şi căldură în sezonul de iarnă.

Cele două companii vor analiza modul în care se poate face reeşalonarea, pe o perioadă de doi ani, a datoriilor de 362 milioane lei, acumulate de ELCEN către furnizorul de gaze.

„ELCEN a acumulat aceste datorii către furnizorii de gaze ca urmare a faptului că societatea nu a încasat, în ultimii ani, de la RADET Bucureşti, distribuitorul de energie termică din Capitală, sumele aferente livrării energiei termice. Astfel, datoriile totale ale RADET către ELCEN, la dată de 31.08.2015, erau în valoare de 3,58 miliarde lei. În decembrie 2008, RADET/Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) au eşalonat integral datoriile înregistrate la acel moment (din perioada 2007 – noiembrie 2008), în valoare 743 milioane lei, pe o perioada de trei ani. Din această eşalonare, PMB a rămas restanţă cu 259 milioane lei. Deşi, prin protocolul semnat în 2008, RADET şi PMB s-au angajat să achite facturile curente la scadenţă, acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult, RADET a acumulat noi datorii în perioada 2009 – 31.08.2015, în valoare de 3,3 miliarde lei, cu toate că în Bucureşti gradul de încasare de la populaţie este de peste 90%, fiind cel mai ridicat nivel din ţară”, au explicat reprezentanţii Electrocentrale Bucureşti.

Anul trecut, ELCEN a livrat şi facturat către RADET energie termică în valoare de 1.033,2 milioane lei şi a încasat 735,9 milioane lei, înregistrând o neincasare de 297,3 milioane lei.

De asemenea, în perioada ianuarie-septembrie 2015, ELCEN a livrat energie termică în valoare de 736,8 milioane lei şi a încasat 565 milioane lei, rezultând o restanţă de 171,8 milioane lei.

Astfel, în ultimele 20 de luni, RADET a acumulat o datorie de 469,1 milioane lei.

„Bugetul Municipiului Bucureşti nu a fost niciodată gândit să acopere integral subvenţia pentru energia termică livrată populaţiei. Pentru 2015, Consiliul General al PMB a aprobat cu titlu de „subvenţie”, reprezentând diferenţa de preţ la energia termică livrată populaţiei, doar suma de 570,4 milioane lei, faţă de 720 milioane lei, cât a fost fundamentat de RADET. Până în prezent, din suma de 570 milioane lei, PMB a achitat 430 milioane lei, rămânând de achitat 140 milioane lei”, precizează ELCEN.

Pentru că locuitorii Capitalei să aibă asigurat agentul termic în sezonul rece, ELCEN afirmă că, la ora actuală, Consiliul General al Municipiului Bucureşti trebuie să rectifice urgent bugetul primăriei astfel încât să aloce cu titlu de subvenţie pentru RADET Bucureşti încă cel puţin 200 milioane lei, suma care trebuie plătită în acest an.

În plus, ELCEN se află în discuţii cu RADET pentru încheierea unui protocol de eşalonare a datoriilor pe o perioada de 10 ani, cu condiţia că până la sfârşitul anului 2015, pe lângă factură curentă, RADET să achite 250 milioane lei, suma necesară plăţii furnizorilor de gaze.

„În ciuda problemelor financiare cu care se confruntă în prezent, ELCEN reuşeşte să finalizeze un amplu program de reparaţii a echipamentelor proprii, astfel încât acestea să fie în stare tehnică favorabilă funcţionarii. De asemenea, ELCEN are pregătite stocuri de păcură, combustibil alternativ folosit în cazuri extreme, în conformitate cu reglementările de mediu, pentru a susţine o eventuală reducere a livrărilor de gaz, în sensul în care ele vor fi dirijate cu precădere către populaţie. În concluzie, eforturile ELCEN şi RADET în vederea furnizării căldurii şi a apei calde, în această iarnă, sunt evidente. În acest sens, ELCEN speră să aibă o relaţie foarte bună şi cu furnizorii de gaze naturale”, au încheiat reprezentanţii Electrocentrale Bucureşti.

 

 

Citiți și despre: