Stiri: Constructii

Piata imobiliara 2021

Veşti proaste privind evoluţia sectorului construcţiilor

07.11.2017

Anul trecut, domeniul construcțiilor a înregistrat un declin de 2%, atingând pragul de 9,6 miliarde euro, în timp ce numărul angajaților din acest sector a avansat cu aproximativ 5%, conform unui studiu realizat de Euler Hermes Romania.

În plus, cu toate că produsul intern brut a crescut cu 5,8%, sectorul construcțiilor a raportat o pierdere de 5,7% în primele șapte luni ale anului 2017. Performanțele recente din ultimile luni au înregistrat o revenire, indicile evoluând cu 2,8% în iulie față de iunie și cu 1,4% față de iulie 2016. Mai exact, conform studiului, subperformanța se referă la subfinanțarea gravă a subdomeniului de infrastructură. Ponderea infrastructurii din sectorul construcțiilor a fost mai mare de 61% în 2015, față de 57% în 2016 și 2017, chiar și mai redusă în 2018 de doar 50%.

„La nivel macroeconomic traversăm un trend crescător, iar companiile în general raportează afaceri în creștere. Totuși, cheltuielile deficitare în infrastructură încep să afecteze negativ anumite sectoare. De asemenea, privind dincolo de cererea de consum robustă, observăm o tendință de creștere a inflației, punând presiune asupra marjelor de profit, afectând capitalul circulant și lichiditățile. Toate acestea pot da semnalul unei creșteri în întârzierile la plată în lunile care urmează și vor necesita un nivel mai ridicat de monitorizare a riscurilor financiare din partea companiilor”, a explicat Cristina Rusuleanu, Country Manager, Euler Hermes Romania.

În ceea ce privește subsectoarele din construcţii există diferențe mari. Așadar, lucrările de infrastructură inginerească au pierdut 25,7%, lucrările nerezidențiale au scăzut cu 11,4%, fiind compensate parțial de creșterea rezidențială de 81,2% în primele şapte luni.

În studiu se mai arată că volumul de lucrări de construcții ar fi la un nivel similar celui de anul trecut în cazul în care vor fi îndeplinite previziunile privind cheltuielile publice inițiale (destul de puțin probabil, având în vedere scăderea din H1).

Construcțiile au reprezentat 5,6% din produsul intern brut, anul trecut, şi se preconizează că va scădea la 5% în 2017.

În ceea ce privește proiectele private, subdomeniile de birouri și rezidențiale determină creșterea, în timp ce dezvoltarea comercială a mall-urilor a stagnat în 2017.

Cererea de birouri este împinsă de centrele de IT și de outsourcing, în timp ce consumul crescut a alimentat și subsectorul rezidențial (12.000 de locuințe în 2017 doar în Capitală).

Din punct de vedere al evoluției pieței interne cei 700 de metri de autostradă vor crește până la 800 de metri pătrați până la sfârșitul acestui an, deoarece unele dintre lucrările deja începute în partea de vest a țării se apropie de final. Chiar și asa, cifrele sunt mici. Drumurile renovate au crescut cu 4% în 2016.

Pe subsectorul materialelor de construcții, adezivii se așteaptă să crească cu 5%, după o creștere de două cifre anul trecut. În plus, dezvoltarea programelor de reabilitare termică a ridicat prețurile la polistiren cu mai mult de 10% în anul 2016 și, prin urmare, sumele facturate.

În timp ce mulți dintre primii 10 jucători din vopsele și lacuri au crescut cu 10% în 2016, așteptările sunt pentru o stagnare în cel mai bun caz în 2017, un declin de câteva procente fiind mult mai probabil. Același lucru se întâmplă și pentru produsele prefabricate.

Alte subsectoare, acoperișurile sau tâmplăria termoizolată, pot totuși să prezinte unele tendințe de creștere, în cazul în care cererea din proiectele private sau exportul va fi suficient de robustă.