Minerit

Profit Salrom semestrul I din 2021

Viitorul salinelor din România

01.01.2015

Societatea Națională a Sării investește în exploatarea eficientă a patrimoniului existent în scop turistic. România este o țară cu tradiție privind exploatarea sării. În prezent, această activitate este asigurată de un singur producător. Este vorba despre Societatea Națională a Sării – Salrom, ale cărei responsabilități includ exploatarea, gestionarea şi comercializarea sării şi a substanţelor nemetalifere (calcar), dar şi promovarea turismului de tratament şi agrement în saline.

Cantitatea de sare exploatată este una direct proporţională cu cererea existentă pe piață. În România, media anuală a producției se ridică la 2 milioane de tone de sare, potrivit conducerii Societății Naționale a Sării.

Investiții programate

Diversificarea gamei de produse, creșterea calității acestora, modernizarea instalațiilor existente, dar și retehnologizarea proceselor de exploatare, a celor de preparare și ambalare sunt doar câteva dintre planurile Societății Naționale a Sării pentru anul 2015.

În plus, societatea este în plină dezvoltare a unui proiect susținut cu ajutorul fondurilor europene și lansat acum aproximativ doi ani. “Societatea Naţională a Sării S.A. este preocupată permanent de găsirea de noi clienţi şi de noi pieţe de desfacere, în acest sens depunându-se toate eforturile pentru a răspunde exigențelor si cerinţelor pieţii interne şi externe. De asemenea, în luna august 2012, Ministerul Economiei a acordat prin contract, finanţare nerambursabilă din fonduri publice (Fondul European de Dezvoltare Regională şi Bugetul de Stat) pentru Societatea Națională a Sării S.A. cu scopul realizării unui proiect de investiţii la una din sucursalele sale, şi anume sucursala Salina Cacica din județul Suceava.

Proiectul intitulat <Creşterea eficienţei energetice la nivelul instalaţiei de preparare din cadrul SNS S.A. SALROM – Salina Cacica> are ca obiectiv general creşterea eficienţei energetice şi, implicit, obţinerea unei economii de energie la nivelul sectorului de extracţie şi preparare sare recristalizată de la Salina Cacica, cu asigurarea principiilor durabile şi reducerea decalajelor faţă de productivitatea la nivelul celorlalte regiuni ale ţării şi la nivelul Uniunii Europene”, ne-a declarat Aurel Bucur, directorul general al Societății Naționale a Sării S.A. 

Turismul medical 

Complementar comerțului cu sare, compania investește constant în dezvoltarea turismului medical în România. Minele de sare din țara noastră oferă un mediu unic, cu proprietăți imposibil de reprodus la suprafață.

Cu o temperatură constantă tot timpul anului, de circa 13 grade Celsius, un nivel de umiditate de aproximativ 60%, viteza scăzută a curenților de aer, o presiune atmosferică mai crescută decât la suprafață cu câte 10mmHg la fiecare 100 metri coborâți, radioactivitate scăzută, aerosolii salini și un grad nesemnificativ de poluare, salinele devin o soluție din ce în ce mai căutată de bolnavii în căutare de remedii naturale și de durată. “Am amenajat și deschis vizitării mine de sare în cinci dintre cele șapte saline ale societății: Slănic Prahova, Târgu Ocna, Praid, Cacica și, din anul 2009, salina Ocnele Mari, din Vâlcea. Printre obiectivele noastre se numără atât conştientizarea populaţiei din România cu privire la aceste bogăţii turistice ale ţării noastre şi dorinţa de a le împărtăşi oaspeţilor, cât şi asigurarea recunoaşterii turismului salin, ca factor cheie în cadrul turismului general şi ca un generator de noi locuri de muncă”, explică directorul general al Societății Naționale a Sării.

Activități de agrement

Societatea Națională a Sării se dedică, așadar, atât turismului medical, cât și celui de agrement, prin amenajarea de atracții speciale pentru cei care vor să viziteze minele. În ultimii ani, minele au devenit spații în care au fost organizate concursuri de ciclism, șah, atletism sau aeromodelism, festivaluri inedite, concerte, expoziții și alte inițiative asemănătoare. Toate acestea au condus la o creștere a numărului de turiști de până la un milion de vizite pe an.

Cea mai vizitată este salina Praid, asta mai ales datorită atracțiilor din subteran, printre care se numără cafenele, restaurante, locuri de joacă, un parc de aventură și expoziții inedite.  Locația este de asemenea atrăgătoare pentru turiști, fiind situată la o distanță de doar 6 kilometri de stațiunea Sovata, iar faptul că la suprafața salinei este amenajat un ștrand cu apă sărată, ce a devenit funcțional începând cu anul trecut, nu a făcut decât să atragă noi vizitatori. “Pentru exploatarea eficientă a patrimoniului existent în scop turistic, ne-am propus realizarea unui program ambițios de dezvoltare pentru transformarea salinelor în destinaţii turistice de calitate, care să corespundă standardelor Uniunii Europene privind furnizarea produselor şi serviciilor, printr-o direcţie şi un management unitar al proiectului turistic, dar care promovează în mod explicit diversitatea, particularităţile şi specificul local. Planul SNS S.A de dezvoltare turistică a salinelor cuprinde atât echiparea spaţiilor de odihnă şi relaxare cu aparatură high tech (video proiector, DVD Player, sistem de sonorizare etc.), introducerea unor noi posibilităţi de entertainment (mini-bowling, minigolf, mese de biliard, karturi, castel gonflabil etc.), cât şi diversificarea produselor şi serviciilor existente (implementarea unui sistem de ghid audio pentru smartphone)”, declară Aurel Bucur.

Ne-am propus realizarea unui program ambițios de dezvoltare pentru transformarea salinelor în destinaţii turistice – Aurel Bucur, directorul general al Societății Naționale a Sării

Investiții la Slănic Prahova

În luna august a anului trecut, mai mulți turiști s-au speriat atunci când liftul care coboară în Salina Slănic a avut o defecțiune.

Conducerea Societății Naționale a Sării susține că liftul se află în prezent într-un proces de modernizare și reconsolidare. „Regretăm incidentul respectiv și, ținem să rectificăm exagerările, cabina alunecând jumătate de metru, din cauza fisurării moletei și fiind oprit automat de sistemul de urgență. Am început demersurile în anul 2011 și, în prezent, deținem studiile și proiectul pentru modernizarea mașinii de extracție și dotarea acesteia cu cabină dublă, procesul fiind de durată datorită amplorii execuției unui astfel de sistem pe o distanță de 208 metri. Până la finalizarea lucrărilor, vizitatorii vor fi transportați în subteran cu microbuzele pe culoarul auto de 3,6 kilometri”, explică directorul general al Societății Naționale a Sării.

Pentru deszăpezire

Societatea Națională a Sării S.A. oferă sarea necesară deszăpezirii pe timp de iarnă.

Salinele Ocna Dej, Târgu Ocna, Slănic, Praid și sucursala din Râmnicu Vâlcea sunt unitățile care produc sarea utilizată pe drumurile publice. Aceasta este ambalată în saci de 50 de kilograme, dar poate fi achiziționată și vrac. “De regulă, caracterul sezonier al exploatării și comercializării sării se regăsește în produsul destinat dezghețării drumurilor. Deci, în sezonul rece, societatea înregistreaza un vârf de producție. Prețurile sortimentelor comercializate se stabilesc în funcție de cererea și oferta existente pe piața de destinație, ținând cont de condiția de livrare, de plată, perioada de livrare sau cantitate”, Aurel Bucur, directorul general al Societății Naționale a Sării.