FMCG

Vinurile BUCIUM, adevărate păstrătoare ale tradițiilor străvechi

01.05.2020

Compania a demarat, la Bohotin, construcția unui nou combinat de vinifacție care se preconizează a fi finalizat în circa doi ani. Agroindustriala Bucium S.A. este una dintre cele mai cunoscute societăți vitivinicole din România, zona Moldovei. Este o societate modernă, care folosește cele mai noi tehnologii pentru obținerea de vinuri de calitate superioară, martore fiind medaliile și distincțiile obținute la concursurile de vinuri naționale și internaționale.

În cadrul Agroindustriala Bucium SA se produc toate cele trei băuturi alcoolice naturale: vinuri liniștite, vinuri spumante și rachiuri naturale din fructe și subproduse vinicole apreciate atât pe piața internă, cât și pe piața externă.

Cu un istoric atestat documentar încă din 1469 – când Ștefan cel Mare dona Mitropoliei din Suceava o suprafață de vie din dealul Socola – Podgoria Bucium Iași este una dintre cele mai importante din zona Moldovei.

Podgoria Bucium Iași este una dintre cele mai importante podgorii din zona Moldovei

Oficial, bazele podgoriei s-au pus în anul 1949, iar în anii 1970-1980 societatea avea în exploatare 1.050 ha de viță de vie și 400 ha de pomi fructiferi, fiind una dintre cele mai mari din zona Moldovei. Podgoria este aşezată în Podișul Moldovei, zonă în S-E României, la o altitudine de 200-300 m, la 30 de km de râul Prut. Solul este de tip cernoziom și argilos brun-roșcat. Clima este temperat continentală, cu o medie de 8-10˚C și precipitații de 500-700 mm/an.

Povestea vinurilor BUCIUM, adevărate păstrătoare ale tradițiilor străvechi

Astăzi, Agroindustriala Bucium SA are în exploatare cca. 250 de ha de viță de vie pe rod, proprietate proprie sau în arendă de la diverși parteneri, toate plantațiile fiind situate în zona Bohotin, Mosna, Cozmești. De altfel, la Bohotin a fost demarată construcția unui nou combinat de vinifacție care se preconizează a fi finalizat în circa doi ani.

Avantajele noii crame ar fi date de amplasarea în apropierea plantațiilor, procesarea în timp optim și vinificarea la standarde ridicate a strugurilor, posibilitatea recoltării și procesării a două sau trei soiuri de struguri simultan, dar și de posibilitatea procesării subproduselor vitivinicole (ciorchine, tescovină).

O cramă nouă, modernă, va transforma și eficientiza tot fluxul și toate procesele tehnologice de prelucrare a strugurilor din cadrul Agroindustrialei Bucium S.A.

Esența vinurilor de la SC Agroindustriala Bucium Iași este rezultatul unei relații intime între varietățile de soiuri, climatul și solurile existente. Soiurile din plantații sunt majoritatea soiuri autohtone (Busuioacă de Bohotin, Fetească Albă, Fetească Regală, Fetească Neagră), dar și soiuri ca Aligote, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Merlot, Cabernet Sauvignon.

Cele mai reprezentative produse din portofoliul Agroindustriala Bucium S.A.

„Vinurile spumante aromate din Muscat Ottonel sunt reprezentative pentru companie și au început să fie produse din anul 1972, după metoda ASTI, tehnologia fiind în permanență perfecționată. De asemenea, distilatele Rameros (rachiu din cidru de mere, omologul Calvados-ului), Rachiul de pere Williams, Țuica de Prune și Rachiul Muscat sunt printre cele mai reprezentative produse din portofoliul companiei și sunt produse unicat, datorită instalațiilor de tip Charente care permit o dublă distilare”, ne-a declarat Dl. Marius Zănoagă, Director Comercial Agroindustriala Bucium S.A.

Vinoteca conţine o colecţie de vinuri reprezentative şi unice atât pentru istoria companiei, cât şi pentru cei care apreciază calităţile vinurilor vechi, obţinute în ani valoroşi

Pătrunzând în acest spaţiu, înţelegi valoarea dăruită de timp vinurilor, felul în care acesta le înnobilează şi, mai ales, respectul pentru tradiție și istorie. Oricine vrea să afle istoria Bucium și să deguste vinuri, spumante sau rachiuri naturale, aflate în portofoliul companiei și recunoscute pentru calitatea, tradiția și unicitatea acestora, poate face o programare pentru a vizita traseul turistic. O vizită la Bucium creează un sentiment de legătură personală și va rămâne ca o experiență fascinantă!

Vinuri cu valoare conferită de timp, create cu respect pentru tradiție și istorie

Compania Agroindustriala Bucium este prezentă pe piața internă în aproape toate lanțurile IKA din România (Selgros, Cora, Carrefour, Auchan, Megaimage, Metro), dar deține și canale de distribuție directă, cu depozite și echipe de oameni de vânzari extrem de bine pregătiți în județele din Moldova (Iași, Botoșani, Suceava, Neamț, Bacău, Vaslui), în restul teritoriului lucrând cu diverși distribuitori locali. De asemenea, Agroindustriala Bucium SA are în municipiul Iași 8 magazine de desfacere proprii, amplasate în mai toate zonele comerciale ale orașului.

Rețeaua de distribuție a produselor marca Bucium este alcătuită atât din magazine proprii, parteneri, dar și platforme online care comercializează produsele

În acest moment, partea de export reprezintă un procent mic din totalul vânzărilor, până în 5%. Cea mai mare parte a produselor marca Bucium se îndreaptă către piața din Germania, cu care compania colaborează neîntrerupt încă din anul 1952, dar și SUA, unde Agroindustriala Bucium SA exportă în fiecare an spumante.

„O parte din producția companiei se îndreaptă și înspre țările care au comunități mari de români, precum sunt Spania și Italia”, afirmă Directorul Comercial.

Investițiile în utilaje și în pregătirea angajaților, rețeta succesului Bucium

În acest moment, în cadrul companiei sunt în desfășurare mai multe procese de achiziții pentru utilajele pentru noua cramă, care se dorește a fi una deosebit de modernă. Ultimele achiziții realizate în acest sens au fost reprezentate de cele șase tractoare noi și utilajele aferente folosite în vie. Dar, indiferent de cât de performantă ar fi dotarea, activitatea companiei nu ar putea fi susținută fără aportul deosebit al angajaților.

Agroindustriala Bucium SA investește în personal și calificarea acestuia, dar și în tehnologii de ultimă generație, esențiale pentru un proces de producție modern

În prezent compania are 67 de angajați permanenți și circa 200 de angajați sezonieri. „Încercăm permanent să dezvoltăm competențele angajaților, în special a personalului implicat în procesul de vânzare. Oamenii din cadrul departamentului de vânzări beneficiază frecvent de diverse cursuri menite să le îmbunătățească în permanență tehnica de vânzare, astfel încât produsele de calitate ale Agroindustrialei Bucium să ajungă la cât mai mulți consumatori”, detaliază Dl. Zănoagă.

În plus, având în vedere faptul că au fost achiziționate și tractoare, compania a investit inclusiv în școlarizarea personalului care va folosi aceste utilaje.

Implicarea în comunitate

Întrucât noua cramă a Agroindustrialei Bucium SA va fi construită într-o zonă defavorizată din punct de vedere economic, compania va crea astfel pentru comunitatea locală noi locuri de muncă, contribuind la creșterea nivelului de trai în această zonă.

Începând cu 2017, compania a accesat fonduri europene și derulează un program de plantare de viță de vie în zona Bohotin, Cozmești și Mosna. Astfel, anul 2019 a însemnat pentru Agroindustriala Bucium SA în primul rând continuarea investițiilor în plantațiile de vie, dar și păstrarea trendului de creștere din utimii ani. Obiectivul vizat pentru perioada următoare este însă acela de a deveni cel mai mare producător de Busuioacă de Bohotin din România!

 

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/crama-ceptura-prima-companie-romaneasca-vitivinicola-listata-pe-bursa/