Stiri: IT&C

Vodafone a incalcat Legea Concurentei

Vodafone a încălcat Legea Concurenţei. Decizia ÎCCJ

22.11.2021

Consiliul Concurenţei a anunţat că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a confirmat irevocabil încălcarea Legii Concurenţei de către compania Vodafone. Compania a abuzat de poziţia sa dominantă în relaţia cu firma SC Netmaster Communications SRL.

Amendă de 111,9 milioane lei pentru Vodafone

În acelaşi timp, instanţa a redus cu 7% amenda aplicată de Consiliul Concurenţei, de la 120,3 milioane lei la 111,9 milioane lei.

În 2011, autoritatea de concurenţă a sancţionat companiile Orange şi Vodafone pentru că au refuzat să acorde firmei Netmaster accesul la reţelele lor de telefonie.

Cele două companii, Orange şi Vodafone, au atacat în instanţă decizia Consiliului Concurenţei. Curtea de Apel Bucureşti a avut soluţii diferite în cele două cazuri şi, ca urmare, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a trimis din nou la prima instanţă, pentru a fi rejudecate.

În cazul Orange, ÎCCJ a confirmat irevocabil încălcarea Legii Concurenței de către Orange, în aprilie 2018.

Normele europene

Cele două companii deţin monopol în propriile reţele. Conform normelor europene în domeniul concurenţei, un refuz al unei companii dominante poate reprezenta un abuz, în absenţa unei justificări obiective.

Orange şi Vodafone aveau obligaţia de a respecta atât reglementările autorităţii din domeniu (ANCOM), dar şi prevederile din domeniul concurenţei, respectiv, nu aveau voie să îşi folosească în mod abuziv poziţia dominantă.

Citeşte şi Operațiunile Vodafone din Europa vor fi alimentate 100% din surse regenerabile