Slide

Stiri: Logistica

Volvo Trucks: Gazul lichefiat, cea mai bună alternativă pentru mediu

27.09.2017

Prin înlocuirea motorinei cu gaz natural lichefiat sau biogaz, emisiile de CO2 ale autocamioanelor grele pot fi reduse în mod drastic, consideră compania Volvo Truks. La ora actuală, gazul natural lichefiat (LNG) este utilizat în principal în operațiuni industriale, dar are premise excelente să devină un combustibil competitiv cu beneficii considerabile pentru mediu. În acest context, Volvo Trucks intensifică dezvoltarea de autocamioane alimentate cu gaz pentru operațiuni de transport regional de mare tonaj și de cursă lungă.

Reducerea emisiilor din traficul comercial de mare tonaj reprezintă o provocare care implică atât politicienii și beneficiarii serviciilor de transport, cât şi companiile de transport și producătorii de vehicule. În luna mai a anului curent, Uniunea Europeană a prezentat o reglementare, care solicita declararea emisiilor de CO2 produse de vehiculele de mare tonaj, începând din anul 2019, având drept obiectiv reducerea emisiilor de CO2.

„Mulți dintre clienții noștri și, la rândul lor clienții acestora se străduiesc deja să își reducă amprenta asupra mediului. Această reglementare va stimula producerea unui nivel mai mic de emisii, iar noi considerăm că posibilitatea creșterii cotei de piață pentru LNG este o parte vitală a soluției. În viziunea noastră autocamioanele Volvo vor avea, în cele din urmă, zero emisii, deși calea spre această reușită nu se va realiza printr-o singură soluție, ci prin numeroase soluții, în paralel”, afirmă Lars Mårtensson, Director pentru mediu și inovație, Volvo Trucks.

Totodată, gazul natural este, în mod evident, un combustibil fosil, dar poate produce emisii de CO2 cu 20% mai mici decât motorina. În cazul în care este utilizat biogazul, impactul asupra mediului poate fi redus cu până la 100%.

Aşadar, prin folosirea metanului în formă lichidă (LNG – gaz natural lichefiat) este posibil transportul unor cantități mai mari de combustibil, astfel asigurându-se aria de operare necesară pentru activități de transport de cursă lungă.

Cu toate că până în prezent, biogazul este produs numai în cantități limitate, disponibilitatea pe termen lung a gazului natural, dintr-o perspectivă globală este excelentă. Aceasta este o condiție importantă pentru expansiunea la scară largă, dar şi prețul competitiv al acestuia. În multe țări europene, gazul natural costă mai puțin decât motorina.

Conform Volvo Truks, o strategie pentru extinderea infrastructurii LNG este, de asemenea, inclusă în pachetele de acțiuni ale Comisiei Europene și ale Statelor membre privind securizarea rezervei de energie din Europa, pe termen lung.

„Aceste considerente fac din gazul lichefiat cea mai bună alternativă pentru mediu, disponibilă la scară largă, destinată transporturilor grele și de cursă lungă. Acum este nevoie atât de autocamioane alimentate cu gaz, care pot concura cu cele echipate cu motoare diesel în ceea ce privește performanța și consumul de combustibil, dar și de expansiunea continuă a infrastructurii LNG. În ambele cazuri a fost înregistrat un progres major”, afirmă Lars Mårtensson.