Volvo Trucks lansează noile sisteme de asistență pentru șofer

13.06.2018

O mai bună siguranță în trafic și un mediu de lucru optimizat pentru șoferi, acestea sunt obiectivele pentru care Volvo Trucks introduce noile sisteme de asistență pentru șoferi, bazate pe Direcția dinamică Volvo – o inovație premiată, care susține manevrarea autocamioanelor de mare tonaj în mod inovator.

„Direcția Dinamică Volvo a revoluționat cu adevărat activitatea șoferului la volan. O mai bună stabilitate a direcției, manevrabilitatea mai ușoară și confortul sporit au redus riscul accidentelor rutiere și al vătămărilor corporale. În prezent, consolidăm acest succes prin funcții noi care contribuie la sporirea siguranței în mediul rutier. Toate acestea sunt în concordanță cu viziunea noastră ca autocamioanele Volvo să nu fie implicate în niciun accident. Aceste funcții au fost dezvoltate pentru a-i ajuta pe șoferi să evite unele dintre cele mai frecvente scenarii de producere a accidentelor, identificate prin programul nostru de cercetare a accidentelor”, spune Carl Johan Almqvist, director pentru siguranța traficului și a produselor la Volvo Trucks.

Prin integrarea Direcției Dinamice Volvo în cadrul celorlalte sisteme de sporire a confortului și siguranței, compania a dezvoltat două programe de asistență pentru șofer de prevenire a accidentelor: Direcția dinamică Volvo, cu asistență de stabilitate, și Direcția dinamică Volvo, cu asistență de păstrare a benzii de rulare.

Aceste sisteme preîntâmpină derapajele înainte ca acestea să aibă loc.

„Imaginați-vă că rulați pe un drum umed și alunecos și observați deodată că partea din spate a autocamionului începe să-și piardă aderența pe asfalt. Înainte ca situația să degenereze într-un derapaj, virați ușor în direcția opusă până ce pericolul este înlăturat. Acesta este modul în care funcționează Direcția Dinamică Volvo cu asistență de stabilitate. Diferența semnificativă este că sistemul poate depista riscul și că poate contribui la stabilizarea vehiculului chiar înainte de a observa că ceva urmează să se întâmple”, explică Carl Johan Almqvist.

Direcția Dinamică Volvo cu asistență pentru păstrarea benzii de rulare, îi oferă șoferului o mână de ajutor atunci când sistemul depistează că autocamionul dă semne de depășire a marcajului benzii de rulare. Printr-o simplă rotire a volanului în direcția adecvată și printr-o vibrație ușoară la nivelul volanului, șoferul este atenționat și este ajutat să readucă vehiculul pe banda de rulare.

„Fiecare șofer are o percepție diferită asupra a cât de dificil sau de facil ar trebui să fie sistemul de direcție. Acum, fiecare șofer poate regla rezistența volanului exact așa cum dorește, pentru o rulare confortabilă, relaxată și în siguranță. Aceasta este o caracteristică foarte practică, nu în ultimul rând pentru autocamioanele care sunt conduse adesea de șoferi diferiți”, spune Carl Johan Almqvist.

Mai multe informaţii despre noile funcţii:

Direcția Dinamică Volvo a fost dezvoltată pentru a compensa automat denivelarea suprafeței șoselei și a elimina vibrațiile și mișcările bruște ale volanului. Atunci când conduceți la viteză redusă, rezistența volanului este redusă cu aproximativ 75% – un avantaj major în timpul deplasării în marșarier și în manevrele în spații înguste. Volanul se autocentrează automat de îndată ce slăbește presiunea exercitată de șofer asupra sa. La viteze mai mari, autocamionul își păstrează direcția chiar și sub efectul vântului lateral puternic. Această tehnologie se bazează pe servodirecția hidraulică a autocamionului, fiind asistată de un motor electric asistat electronic, care reglează continuu direcția și asigură forță suplimentară de virare atunci când este necesar.

Direcția Dinamică Volvo cu asistență de stabilitate. Aici, Direcția Dinamică Volvo lucrează cu sistemul autocamionului de comandă electronică de stabilitate. Senzorii monitorizează continuu miscarea de rotatie a autocamionului și, când se detectează cea mai mică tendință de derapare, sistemul este activat și oferă o asistență suplimentară pentru volan, ajutându-l pe șofer să vireze în direcția opusă, stabilizând astfel vehiculul.

Direcția Dinamică Volvo cu asistență pentru păstrare a benzii de rulare. În acest caz, Direcția Dinamică Volvo colaborează îndeaproape cu sistemul de asistență pentru păstrarea benzii de rulare a autocamionului la viteze mai mari de 55 km/h. Sistemul monitorizează poziția vehiculului folosind camere video. Când depistează că autocamionul riscă să părăsească banda actuală de rulare, este activată manevrarea volanului și acest lucru îl ajută pe șofer să revină în direcția dorită. Dacă este nevoie de asistență suplimentară, șoferul este avertizat prin vibrații ușoare resimțite în volan în locul unui semnal de avertisment.

 

 

 

Citiți și despre: