Stiri: Finante

Vor deveni plăţile cu cardurile mai costisitoare?

14.02.2014

Utilizatorii de carduri se tem că plăţile vor deveni mai scumpe şi mult mai complicate, în urma propunerilor legislative aflate în acest moment în discuţie la nivelul Uniunii Europene. Astfel, 2 din 3 europeni crede că propunerile de a reduce comisioanele interbancare vor face ca utilizarea cardurilor să devină mai dificilă şi mai scumpă.

În plus 8 din 10 persoane nu se aşteaptă ca magazinele să transfere asupra lor economiile de costuri, prin reducerea preţurilor.

„Orice nouă legislaţie asupra plăţilor electronice ar trebui să fie în interesul utilizatorilor de carduri. Am comandat acest  studiu din cauza îngrijorării crescute că scăderea forţată a comisioanelor va duce la o creştere a costurilor de utilizare a cardurilor pentru consumatori şi va împiedica jucătorii pieţei să funcţioneze pe baza aceloraşi reguli. Conform rezultatelor studiului, consumatorii din Europa împărtăşesc aceste îngrijorări şi cred că măsurile propuse nu sunt în interesul lor”, a declarat Javier Perez, preşedinte MasterCard Europa.

Legat de faptul că retailerii vor dobândi dreptul de a stabili ce carduri acceptă şi ce carduri nu acceptă, reacţia consumatorilor este una deosebit de critică.

Javier Perez a mai spus că MasterCard are acelaşi obiectiv ca şi Comisia Europeană de a crea o piaţă de plăţi eficientă, competitivă şi inovatoare, însă este preocupat că unele dintre propunerile făcute nu vin în sprijinul acestor obiective, ci vor dăuna şi vor reprezenta un inconvenient pentru consumatori.