Slide

Stiri: Asociatii

Valorificarea algelor din Mării Negre.

30 iunie, termenul până la care voucherele de vacanță emise în anii trecuţi mai pot fi folosite

23.06.2022

Voucherele de vacanță emise în anii precedenți mai pot fi utilizate pentru rezervări până la 30 iunie 2022. OUG 131/2021, apărută la sfârșitul anului trecut, prevede că ”perioada de valabilitate a voucherelor de vacanță emise în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2020, indiferent de suport, se prelungește până la data de 30 iunie 2022”. În paralel, angajații pot utiliza voucherele de vacanță emise în acest an, în cazul în care sumele au fost deja virate pe card.

Vacanţe în România

Voucherele de vacanță pot fi utilizate exclusiv pentru vacanțe în România, iar serviciile trebuie să conțină minim o noapte de cazare. Nu este permis să se achite cu vouchere de vacanță servicii facturate altui beneficiar, ci doar posesorului acestora.

Pachetul turistic cel mai complet se găsește în agențiile de turism licențiate și poate conține, pe lângă cazare minim o noapte, și servicii de masă, balneare, transport, programe turistice opționale.

În perioada ianuarie – mai 2022 au fost emise 19.768.895 de vouchere de vacanță, în valoare de 943.831.114 de lei (190 de milioane de euro). Estimativ, pentru tot anul vor fi emise vouchere în valoare de 350 de milioane de euro.

Un vector esențial pentru circulația turistică internă

„La ora actuală, voucherele de vacanță reprezintă un vector esențial pentru circulația turistică internă. Atât instituțiile și companiile de stat, cât și firmele private pot acorda aceste vouchere angajaților, care sunt aprobate pentru emitere anuală timp de 5 ani (2022-2026)”, potrivit reprezentanţilor ANAT.

ANAT anunţă că îşi doreşte ca voucherele de vacanță să prezinte o atractivitate sporită pentru angajații și angajatorii privați. Spre deosebire de stat, unde voucherele de vacanță sunt limitate la 1450 lei de persoană pe an, angajaților din mediul privat li se pot acorda legal vouchere în valoare de până la 6 salarii minime.

Voucherele de vacanță. Impozite

O variantă a creşterii atractivității voucherelor de vacanță este reducerea la zero a impozitului pe venit, ceea ce ar implica revenirea la reglementarea inițială din 2009.

„Însă o măsură și mai eficientă ar implica o formulă mai modernă de credit fiscal. ANAT împreună cu partenerii sociali pune această formulă la dispoziția guvernului pentru îmbunătățirea sistemului, cu obiectivul ca minim 1 milion de angajați din mediul privat (circa 25%) să beneficieze de aceste vouchere. Această măsură ar fi cel mai ușor și rapid posibilă de generat ca măsură de stimulare a turismului intern, cu efectul său economic multiplicator. Pe de altă parte, este nevoie de voucherele de vacanță mai ales în condițiile lipsei de personal din toate domeniile” conform ANAT.

În 2021 au fost acordate vouchere de vacanță doar pentru angajații din mediul privat. Acestea au avut o valoare de aproximativ 50 de milioane de euro.

Beneficiile aduse de voucherele de vacanță 

ANAT reamintește că voucherele au determinat, de-a lungul timpului:

► Reducerea evaziunii fiscale în turism;

► Dublarea numărului de unități de cazare clasificate în ultimii 10 ani;

► Refacerea forței de muncă, consolidarea familiei;

► Reducerea consumului de medicamente;

► Reducerea concediilor medicale;

► Relansarea turismului intern, o condiție și pentru creșterea calității serviciilor în turismul de incoming.

Turiștii folosesc voucherele pentru sejururi pe litoral, în Delta Dunării, în stațiuni balneare, în stațiuni montane, pentru city breakuri în orașe sau pentru circuite în țară.

Citeşte şi Topul ţărilor de unde să lucrezi la distanţă